Home » Авторски страници, политика

16 цели за възраждането на България

2014.08.07 Един коментар
Spread the love

Група български университетски преподаватели, писатели, дипломати, общественици излизат с обръщение, наречено “Призив за възраждане на България”. В Призива се казва, че през последните 25 години е бил извършен геноцид върху българския народ, изразяващ се унищожаването на материалните и духовните условия за съществуване на хората, в предизвиквана от това преждевременна смърт на стотици хиляди българи, катастрофална демографска картина и милионна емиграция.

В Призива се казва още, че се е случил “погром над българската държавност, икономика и култура” и традиционните ценности са били охулени. Че националната интелигенция е била заместена от незащитаващи националните интереси експерти и, че неолибералният модел, по който е вървяла страната в последните години, е предизвикал структурни разрушения.

пп

В обръщението се изброяват 16 важни според застаналите зад него цели, за да се обърнат описаните тревожни тенденции, и тези цели да послужат като платформа за обединение на всички, които биха ги подкрепили.

Ето ги и самите цели така, както са формулирани от подписалите Призива. Кои от тези цели биха срещнали подкрепа и биха били осъществими, кои не, всеки читател и въобще български гражданин може да прецени сам за себе си.

 

1. Да бъде обявено състоянието, до което изпадна българският народ, и политиката, довела до това състояние, за геноцид. Тази констатация да бъде доведена до знанието на Съвета за сигурност на ООН и Европейската комисия с искането за незабавно разглеждане и вземане на извънредни мерки.

2. Предаване на публичност на всички сключени приватизационни договори и концесии с държавна собственост. Разпореждането с държавна собственост засяга целия народ и не може да бъде държавна тайна. Разваляне на всички неизгодни за страната договори и концесии, на първо място концесии за добив на злато, сребро и други ценни метали, и договорите с енергоразпределителните дружества, които ограбват с милиарди евро годишно българския народ и обричат страната ни на глад и изостаналост. Стратегическите отрасли в икономиката трябва да останат народна собственост.

3. Съд без давност по силата на извършения геноцид срещу българския народ за политици, държавни чиновници и облагодетелствали се лица, сключили явно неизгодни за страната ни договори.

4. Опазването на българската природа и здравето на нашите деца е приоритет на българската политика. Пълна забрана на производството и разпространението на ГМО и криминализиране на тази дейност. Пълна забрана на добива на газ по нетрадиционни способи (шистов газ, газ добиван от въглищните пластове под земята и др.), застрашаващ с отравяне и смърт цялата територия на нашата Родина.

5. Възстановяване на държавната кредитна и застрахователна система при широк обществен контрол. Държавни пари се държат в държавни банки и държавно имущество се застрахова в държавни застрахователни дружества. Ниско лихвени кредити до 3%, за насърчаване на дребното и средно предприемачество.

6. Възраждане на българската индустрия и селско стопанство на основата на най-модерни и екозащитни технологии. Преференциални програми за стимулиране на дребното предприемачество. Оземляване на всички български граждани, изявили желание да работят в селското стопанство. Възстановяване на напоителната система и благоустрояване на селскостопанските райони за държавна сметка. Ограничаване на собствеността върху селскостопанските земи до максимум 2 хил. дка за частно лице и 10 хил. дка за фирма.

7. Забрана за офшорни фирми да участват в българския икономически живот.

8. Преди започването на каквото и да е ново строителство в областта на ядрената енергетика, да бъдат пуснати в действие 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, доказали своята техническа пригодност и изключително висока степен на сигурност при многобройни вътрешни и международни експертизи.

9. Премахване на „плоския данък“ и въвеждане на прогресивно подоходен данък.

10. На основата на прекратяване ограбването на държавата от чужди и вътрешни олигархични структури и стимулирането на националното производство, рязко увеличаване доходите на българските граждани, гарантиране на техния достоен живот. Преференциално внимание върху пенсиите и заплатите на учителите.

11. Активна демографска политика, поощряваща създаването на хармонично и балансирано семейство, стимулираща майчинството и възпитанието на интелигентно, здраво, трудолюбиво и възпитано поколение.

12. Извеждане на здравеопазването от сферата на търговските отношения. Възстановяване на безплатното здравеопазване. Възпитание на ново поколение медицински работници, за които чувството за дълг и грижата за здравето на хората е основен мотив в дейността им.

13. Промени в закона за медиите, които да изведат БНТ и БНР от партиен контрол. Въвеждане на обществен контрол над тях, като СЕМ се замени с Обществен съвет от изявени български научни и културни дейци, избрани от големите творчески съюзи. Прекратяване практиката на забранените теми в българските медии. Пълна прозрачност относно действителните собственици на медии и капиталите, инвестирани в тях. Забрана за инвестиране в медиите на капитали с недоказан легален произход. Делът на чуждите мажоритарни собственици в българските медии не може да надвишава 30 %.

14. Съхранение и развитие постиженията на българската култура, възраждане на българската традиция и морал. Възпитание у младото поколение на усет към здравото, традиционното и естетичното. Забрана на порнографията и пропагандата на сексуални отклонения. Преодоляване на нискокачествените образци поп култура, на пошлото в живота и изкуството. Възраждане ролята и значението на Българската православна църква. Възстановяване изучаването на българска история и литература като самостоятелна учебна дисциплина в училищата. Въвеждането на курс по българска история и култура като задължителна общообразователна дисциплина във всички висши и полувисши учебни заведения. Не може да се гради българско национално самосъзнание и чувство за национална отговорност сред хора, непознаващи собствената си история.

15. Рязко съкращаване на административния апарат и прецизен подбор на държавните служители по квалификация, интелектуални и морални качества. Уволняване на лишените от качества партийни назначенци, както и на тези замесени в корупционни практики и лично облагодетелстване за обществена сметка. Създаване на държавно-обществен орган за борба с организираната престъпност, наркотрафика и контрабандата с широко участие на граждански организации. Решителни мерки, с участието на обществеността и съюзите на запасните офицери, за подбор на служителите на правоохранителните органи и преодоляване на корупцията в тях.

16. Възстановяване на националния суверенитет. Забрана функционирането на чужди военни бази и престоя на чужди войски на българска територия. Провеждане на независима външна политика, определяна единствено от националните интереси на България. Прекратяване на българските военни мисии в чужбина. Развитие на приятелство и сътрудничество с всички страни, които са заявили интерес да подобрят отношенията си с България..

.

Призивът е подписан от: Ангел Г. Ангелов, писател; проф. Искра Баева, историк, Софийски университет; Мария Бойкикева, издател и общественик; проф. Николай Василев (вече покойник, добавен, защото е участвал приживе активно във формулирането на много от застъпените в Призива цели); д-р Владимир Владов, преподавател в Медицинска академия; проф. Павел Герджиков, оперен певец и режисьор, Музикална академия; Деньо Денев, журналист и писател от Сливен; Румен Дечев, политолог, зам. председател на Клуб „1-ви ноември”; доц. Емад Жоржос, инженер, УАСГ, София; Владимир Зарев, писател; Никола Инджов, писател; д-р Ваня Колева, фолклорист, Шуменски университет; Костадин Костадинов, историк, директор на РИМ – Добрич; проф. Боян Лалов, педагог, Технически университет, София; проф. Асен Недев, бивш ректор на Варненския технически университет; проф. Ивайло Петров, филолог, Шуменски университет; проф. Николай Петров, инженер, Технически университет, Сливен; о.з. арм. ген. Любен Петров, бивш началник щаб на армията; Петър Попзлатев, кинорежисьор; чл. кор. проф. Васил Проданов, философ; член. кор. проф. Румяна Радкова – историк, БАН; проф. Огнян Сапарев, литератор, бивш ректор на Пловдивския университет; отец Боян Саръев, Кърджали; Емилия Славкова, тюрколог, граждански активист; проф. Нако Стефанов, икономист, Софийски университет; посланик д-р Веселин Стоянов, дипломат и общественик; 28. Георги Стоянов, кинорежисьор, журналист, общественик, бивш дългогодишен Председател на СБФД; посланик д-р Киряк Цонев, дипломат, арабист; проф. Симеон Янев, литератор, Софийски университет.

Утре, 8 август, от 10.00 ч. българско време, в пресклуба на БТА в София ще се проведе пресконференция на подписалите Призива.

.

One Comment »

  • Vazrozdenetsa said:

    Драги сънародници, от сърце ви пожелавам успех в това велико начинание!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.