Home » Авторски страници

Н. Кобляков: Русия не гарантира основните права и свободи на гражданите си

2014.08.31 Един коментар
Spread the love

Задържаният в България дисидент Николай Кобляков казва, във връзка със случая ‘Шлосберг’ и други подобни случаи, че физическата саморазправа с противниците на режима на Путин не са нищо ново в съвременна Русия.

 

Николай Кобляков. Снимка: bnews.bg

Николай Кобляков. Снимка: bnews.bg

„Руската държава в момента не е в състояние да осигури гарантираните от конституцията основни права и свободи на гражданите, независимо от техните убеждения“ – така коментира руският дисидент Николай Кобляков побоя над руския политик и издател Лев Шлосберг, за който стана известно тази събота.

„Физическата саморазправа с противниците на режима на президента Путин за съжаление не са нещо ново и уникално за съвременна Русия. Въпреки това, доскоро подобни действия се фокусираха предимно към журналисти (Кашин) или бяха свързвани с участници в масовите шествия (Каспаров)“, пише в блога си Кобляков, който бе задържан в края на юли на софийското летище, а в момента очаква ново искане за екстрадиране от страна на Русия, след като българският съд го освободи срещу подписка.

Според Николай Кобляков побоят над Лев Шлосберг показва „силната неприязън на онези прословути 84% от населението на Русия, които поддържат Путин, към всяко несъгласие с думите на техния върховен главнокомандващ“. „Ако Путин казва, че няма руска армия в Украйна, то всеки, който се осмели да оспори това твърдение, става враг“, пише руският политически активист.

Лев Шлосберг. Снимка: Nkoblyakov.blogspot.com

Лев Шлосберг. Снимка: Nkoblyakov.blogspot.com

Както е известно, на 25 август 2014 година вестник “Псковская губерния”, чийто създател е Шлосберг, публикува информация за тайно погребение в Псковска област на двама войници от 76-та гвардейска дивизия, загинали предишната седмица при неизяснени обстоятелства. В материала беше изказана версията, че десантчиците са били убити в Източна Украйна, където са взели участие във въоръжения конфликт на страната на сепаратистите. А на 29 август г-н Шлосберг бе жестоко пребит по пътя към дома си.

„В допълнение към това, че в съвременното руско общество крайните пропутински елементи вече не намират за нужно да сдържат своите агресивни действия, случаят с Шлосберг свидетелства за това, че руската държава в момента не е в състояние да осигури гарантираните от конституцията основни права и свободи на гражданите, независимо от техните убеждения“, завършва Николай Кобляков.

Пълния текст на позицията на Николай Кобляков за побоя над Лвв Шлосберг можете да прочетете в блога му.

 

Александър Кръстев

 

One Comment »

 • Виктор said:

  Разбира се, че това, което става в момента в Русия е централизация на властта и нова диктатура. За мен това е съчетание на самодържавие с партийна диктатура. Руското православие се очертава като идейна основа на новия режим.
  Тази политико идеологическа промяна намира много силна поддръжка у Руснаците, които живеят в Русия. Естествено съществува и опозиция на процеса в лицето на многобройни дисиденти както в самата Русия така и извън нея. Те в болшинството си са много интелигентни и духовни хора. За съжеление тези духовни хора не предлагат нищо повече от отричането на самодържавието и диктатурата. Те не предлагат изход за Русия и руския народ.
  Конформирането според обществената структура на западните демокрации или американската обществена система не може да стане в Русия. Никой мислещ човек запознат с Руската история и духовност не би могъл да си представи Русия живееща по законите на европейските държави или Америка.
  Това на, което сме свидетели в момента не е временно отклонение в развитието на Русия. Тази промяна има дълбоки социални, исторически и духовни корени и тя е необратима и е за дълго.
  В следващите години ще Видим една нова все по силна и независима Русия. Ще видим много насилие и ще се пролее много кръв в Самата Русия. Ще видим гонения и убийства на много изключителни интелигентни и духовни личности. За съжеление това е неизбежно. Причините за това се крият в руската народопсихология, а доказателствата ще намерите в богатата Руска история.
  Надявам се новия Руски елит събиращ се около Путин да е научил поне нещо от историята и да знае, че кръвта на руската духовна и творческа интелигенция никога не е била проливана безнаказано.
  Тази кръв на интелектуалци идеалисти отстояващи убежданията си до смърт е причината за величието на руския дух. Именно заради тази кръв пролята по време на царизма и в последствие по време на социализма руския народ вярва в историческата си мисия. Заради тези вечни руски опозиционери „сподвижники“ руския народ не прие предлаганата му съдба на слуга на други народи и се сплотява днес около новия си самодържец. Путин е малък човек издигнат от голяма вълна. И той трябва да помни, че ако пролее кръвта на „сподвижниците“ тази вълна един ден ще помете и него и всички около него и то така, че имената им няма да се запомнят. Руския народ помни само тези, които обичат Русия до смърт.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.