Home » Авторски страници, българи зад граница

Българите в Болград: Опитват се да ни дискредитират, да ни изкарат сепаратисти!

2014.08.02 2 коментари
Spread the love
Заставка на Одеския ТВ канал "Первый городской"

Заставка на Одеския ТВ канал „Первый Городской“

На редакционния ни мейл пристигна тревожно съобщение от българи от Бесарабия, Украйна. Представители на българското дружество „Св. Кирил и Методий“ ни изпратиха информация за неприятен инцидент, който по думите им може да доведе до дестабилизиране на обстановката в гр. Болград и региона.

Според тях в основата на този инцидент са двама журналисти от Одеския ТВ канал „Первый Городской“, Владимир Юриев и Дмитрий Долматов, които след като дошли в Болград, са предали от там дезинформиращи, провокативни сведения, че в Болград имало сепаратистки настроения сред живеещите там българи и гагаузи, които са мнозинството от населението.

Впрочем, в информация на Ukrinform.ua, към която ни насочиха също българи от Бесарабия, се казва, че двамата одески журналисти, Юриев и Долматов, които са правили на 24 юли видеоснимки в Болградски район, са били задържани от сътрудници на местната милиция, които са ги заставили да прекратят работата си, обискирали са служебния им автомобил и са взели от тях показания. Това съобщил за Ukrinform.ua ръководителят на снимачната група Юриев, който казал, че по време на снимките те искали да проверят съответства ли на действителността информацията за напрегната обстановка в Бесарабия, в това число и за проявления на сепаратизъм, и се били убедили в тази опасна тенденция.

Според българите от Болград, които ни потърсиха, двамата одески журналисти са търсили преднамерен ефект, който може да е много опасен. Те режисирали някои елементи и кадри от репортажите си, за да внушат, че в Болград хората са настроени сепаратистки, и в несигурната обстановка, в която се намира Украйна сега, са допринесли за повече смут и тревога сред населението на града.

Какво точно се е случило според обърналите се към нас бесарабски българи, може да се прочете в текста по-долу.

В края на публикацията има и видеозапис, който също ни беше изпратен, от пресконференция в Одеса, на която мъж с военно-комуфлажна униформа, активист от т.нар. Самоотбрана на Украйна, Тодор Пановский, разказва пред присъстващи на брифинга журналисти, че в мнозинството от хората в Болград не били настроени патриотично към Украйна и навсякъде в града се веели руски знамена. Че населението още почитало руския граф Инзов, който е поселил техните предци по тези земи, както и въобще Русия, но никаква почит към Украйна и украинците нямало. (Това, че българите в Болград почитат паметта на граф Инзов действително е така, но за тази почит има обективни исторически причини, които Тодор Пановски не разбира и тълкува превратно. – б.р.) Както и, че ветеранът от военно-въздушните сили и кандидат за депутат в Украинската рада Олег Иванович Бабич, и други местни активисти работели активно за русифицирането на населението и за сепаратизъм. Споменава се и името на депутата от Украинската Рада Антон Кисе, който според говорещия на брифинга Тодор Пановский е призовавал населението на Болградски район да къса призовки за мобилизация и да дезертира от военна обязаност.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

В Болград, Бесарабия, пребиваваха журналисти – провокатори

.

Жителите на малкия и спокоен Болград обсъждат неприятен инцидент. В града дойдоха телевизионните журналисти от Одеса Владимир Юриев и Дмитрий Долматов, спряха на централната алея няколко възрастни жени, попитаха ги как се отнасят към Русия и им дадоха да подържат вестника на сепаратистите. Естествено, заснеха тази картинка. На следващия ден някои СМИ публикуваха информацията, че тези журналисти – представители на одеския ТВ канал „Първи градски“ – са заявили, че в Болград едва ли не навсякъде висят руски знамена, жителите проявяват сепаратистки настроения и с това никой не се бори.

Населението на града смята, че такава явна дезинформация и откровена лъжа от страна на журналистите Владимир Юриев и Дмитрий Долматов се явява част от добре планирана провокация, следствие на която могат да се случат събития, подобни на тези, които се случиха в Одеса на 2 май. Хората се страхуват, че дяснорадикалните сили ще направят опит да „прочистят“ жителите на Болград по национален признак, тъй като мнозинството от тях са българи и гагаузи, и говорят или на родния си език, или на руски. А младото поколение на потомците на балканските преселници свободно владее държавния език. Друго обяснение за преднамерената дезинформация и лъжливи факти от страната на одеските журналисти хората в Болград не намират.

В града се създава инициативна група, която смята да се обърне към СБУ (контраразузнавателната служба на Украйна – б.р.) с искане да даде правна оценка на провокационните действия на Юриев и Долматов, насочени към дискредитирането на жителите на Болград. По мнението на гражданите, обвиненията в сепаратизъм от страна на журналистите са със скалъпен характер.

Хората молят чрез СМИ да стигне до широки своеве на обществеността тяхното възмущение от действията на провокаторите, които като журналисти са пристигнали в град от украинска Бесарабия да разпалват национален конфликт. Обществеността на Болград ще се обърне също така към президента на Украйна Петро Порошенко, към народния депутат на Украйна Антон Кисе, към председателя на Одеската областна администрация Игор Палица, с молба да предприемат всички мерки за това, че да не допуснат провокациите на дяснорадикалните сили, насочени към дестабилизация на обстановката в региона, където живеят мирни и трудолюбиви хора.
.
–––––––––––––––––––––––––

 

Бел.ред.:  Линк към тази публикация е изпратен по мейла на българското Външно министерство в София, както и на българските дипломатически представителства в Киев и Одеса.

.

2 Comments »

 • Виктор said:

  Послушах господина „патриот“ с военни дрехи и защитна жилетка и ми дойде на ум следното. Определящо за господина е несъмнено защитната му жилетка. Колко по-безопасно е да се участва в наказателни акции срещу мирно население, от колкото да се воюва на истинския фронт, където и срещу тебе се стреля. Та господинът Защитна жилетка е точно това. Особен вид дизертьор, които дизертора от фронта прикривайки се с необходимостта да се бори с вътрешния враг и размахвайки навсякъде своя патриотизъм. Каква гадост! За мен като страничен наблюдател е очевидно, че нито един нормален човек не би се включил доброволно в този конфликт независимо от това на чия страна. Сега господата със защитни жилетки са плъзнали между хората заплашвайки ги, че ако те не тръгнат да убиват то тях ще ги убият. Дръжте се братя българи в Украина! Останете си българи, пазете себе си и семействата си!

 • из медиите said:

  Мобилизация на мъже само от малцинствата възмути българите в украинската част от Бесарабия. В града на Дунав Измаил нашенци недоволстват, че украинските власти викат за боевете в Донецк и Луганск само представители на по-малките етнически групи.

  “Задължиха всички, които имат коли, камиони или мотоциклети, да се явят с тях. Не знаем за какво ще ги използваме”, заявиха от Болград. Предполага се, че българите ще бъдат накарани да се бият като либийските бунтовници, които препускаха с монтирани на автомобилите си картечници, пише „24 часа“. Повиквателни са пратени и на млади мъже, които работят в чужбина. При население от 204 000 българи в Украйна може да бъде сформирана цяла армия. Не се знае дали новият вид кавалерия ще бъде пратена в Донецк, Луганск или в атака в Крим..

  В правителството е сформиран щаб, който следи ситуацията в Украйна, отговори Цветлин Йовчев на въпрос на “24 часа” защо България не се интересува от нашето етническо малцинство, както това правят Чехия и Унгария. Както е известно, Прага настоя да си прибере 20 000 чехи от Киев, а Будапеща поиска отделяне на своето малцинство от 150 000 унгарци. Явно малцинствата трябва да неутрализират руските опълченци.

  Сега обаче при липсата на правителство няма кой да се застъпи против превръщането на бесарабските българи в пушечно месо. Преди година бесарабските българи написаха писмо до външния министър Кристиян Вигенин, в което се оплакаха, че са подложени на асимилация. В документа се настояваше България официално да попита Украйна защо нарушава договорите за правата на малцинствата.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.