Home » Избрано

Улица в Ню Йорк кръстена на руски писател с арменски корени

2014.07.02 Няма коментари
Spread the love

Нерсес Кетикян, Gantegh.agbubulgaria.org

.

Сергей Довлатов. Снимка: Gantegh.agbubulgaria.org

Сергей Довлатов. Снимка: Gantegh.agbubulgaria.org

Една от нюйоркските улици в района на квартал „Куинс“ е  кръстена на Сергей Довлатов, руски писател с арменски корени, съобщава ИА Арменпрес.

Съответният законопроект е бил одобрен от Градския съвет.

Сега пресечката на улиците 63rd Drive и 108th Street се казва Sergei Dovlatov Way. Изборът на мястото не е случаен, защото именно тук Довлатов е прекарал последните години от живота си.

През 1978 г. руският писател и публицист емигрира от СССР. В Ню Йорк той издава книгите си, много от които имат международно признание.

.

СЕРГЕЙ ДОВЛАТОВ (1941-1990)

Довлатов е роден на 3 септември 1941 година в Уфа, тогава в СССР, днес Русия. Негов баща е театралният режисьор от еврейски произход Донат Исакович Мечик, а майка му е коректорката Нора Сергеевна Довлатова (Довлатян), арменка по произход.

От 1944 година живее в Ленинград. През 1959 година започва да учи фински език във филологическия факултет на Ленинградския държавен университет в продължение на две и половина години. Общува с ленинградски поети като Евгений Рейн, Анатолий Найман, Йосиф Бродски и писателя Сергей Волф, с художника Александър Нежданов и други. Довлатов е изключен от университета.

След това три години е във вътрешни войски, надзирател в трудово-поправителна колония в Република Коми. Според мемоарите на Бродски, Довлатов се връща от армията „както Толстой от Крим, с една ролка разкази и известна чудатост в очите му”.

По-късно Довлатов следва журналистика в Ленинградския държавен университет. Поканен е в литературната група „Граждани”, основана от Владимир Марамзин, Игор Ефимов, Борис Вахтин и Владимир Губин. Довлатов работи като литературен секретар на известната руска писателка Вера Панова.

От септември 1972 до март 1975 година живее в Естония, където работи като журналист. Става извънщатен сътрудник на градския вестник „Вечерний Таллин“. През лятото на 1972 година започва работа в отдел „Информация“ на вестник „Советская Эстония“. В своите разкази, включени в книгата „Компромис”, Довлатов описва истории от своята журналистическа практика като кореспондент на „Советская Эстония“, а също така разказва за работата в редакцията и живота на своите колеги журналисти. По разпореждане на КГБ тиражът на първата му книга в съветска Естония е унищожен.

Довлатов емигрира и от 1978 година живее в Ню Йорк, където редактира либералния емигрантски вестник „Новый американец“ и сътрудничи на „Ню Йоркър“. Води авторско предаване по радио „Свободна Европа”. Сергей Довлатов издава 11 книги.

Умира в Ню Йорк на 24 август 1990 год. от сърдечна недостатъчност. Погребан е в арменската част на еврейското гробище „Маунт Хеброн”, в нюйоркския квартал „Куинс“.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.