Home » Избрано, политика

SMS на Станишев накарал Борисов да се обади на шефа на БНБ

2014.07.02 Няма коментари
Spread the love

profile_bb_0ГЕРБ осигури кворума в парламента, а депутатите на “Атака” изпълниха повелята на лидера си Волен Сидеров и не дойдоха на работа. Веднага след регистрацията Бойко Борисов излезе от залата, но преди това определи поведението на „Атака” като несериозна работа. “Защо не обявиха бойкот, когато гласувахме Закона за МВР или Сметната палата, а си вкараха хората там?”, запита лидерът на ГЕРБ.

“Нищо не зависи вече от БСП. Малко ще гледат от страни. Вече сме се разбрали за една дата за избори. Кога ще е оставката – това е божа работа”, каза още Борисов. Той обясни, че партията му участва в заседания, стига дневният ред да е този, за който са се разбрали представители на отделните парламентарни групи по време на председателски съвет. “Този парламент няма да работи, вече сме в хипотеза на избори, трябва само да направят дневен ред”, добави той и обясни, че визира закони, които касаят ратификации от Брюксел, а има и предложения от БНБ и мораториум върху Закона за МВР, за който вчера в централата на ГЕРБ Цветан Цветанов и негови колеги дадоха брифинг.

Борисов коментира и предложението на БНБ за промени в Наказателния кодекс, засягащи стабилността на банките. “Две седмици се говори за банки и тогава нямаше никакъв проблем. Може би да дадат списък за кои банки може и за кои не може”, обясни той и призна, че е поел ангажимент на консултациите при президента “да подкрепим предложенията, ако те са разумни и гарантират, че в бъдеще няма да се получава подобно нещо”.

Лидерът на БСП Сергей Станишев помолил председателя на ГЕРБ Бойко Борисов да говори с шефа на БНБ Иван Искров заради опитите за дестабилизация на банковата система.

„Искров ме беше търсил и аз не вдигам, Станишев ми написа SMS: „Моля те да се чуеш с Искров“ и аз го набрах, за да има съгласие, да не излезе, че някой е виновен, приех всичко“, обясни днес Борисов.

По думите му той е изпратил при Искров финансовите експерти на ГЕРБ. На въпрос как се е справила държавата с банковата криза, Борисов посочи, че тя още не е свършила. На подканяне на журналисти да покаже SMS-а Борисов отвърна: няма да се правя на Бареков.

„Има вложители от банки, които чакат да дойде 21 юли. БСП се държат така, сякаш не са довели до всичко това. Седмици наред те създаваха проблеми в банковата система. Понеже разбрах, че Мая Манолова пак се е упражнявала по мен, нека не забравя, че Станишев ми писа и ме моли да разговарям с Иван Искров в събота да пратя своите експерти там, да бъдем заедно, да преодолеем кризата и аз направих абсолютно всичко. Когатo толкова се радвам, че отмина, защото това са парите на хората, вместо да замълчат, те отново ме връщат към тази тема, като се опитват от болната глава да прехвърлят на здравата” коментира Борисов. Според него всички сме потърпевши от това „пагубно управление“.

„Никой няма да ме спре да разкажа всичко, което е ставало по БНБ с всичките експерти. Няма да го разкажа, защото всички поехме ангажимент, че заставаме зад банковата система, зад нейните предложения, подкрепяме, за да не създадем проблеми на хората. Аз мълчах, мълчах. Те от сутрин до вечер се упражняват по мен. Вчера банковата асоциация пусна съобщение специално, защото им се обадих – Левон, Искров, Цеко, всичките”, коментира Борисов.
Лидерът на опозицията заяви, че вече вече има по трима кандидати за всички министерски постове, ако ГЕРБ се върне на власт.

Той отново разкритикува управляващите, като този път повод за това стана и приетият дневен ред на парламента. Според него той показва, че на мнозинството не може да се вярва.

„Разбрахме се Министерският съвет да не приема никакви решения. Ясно е, че ще има избори. Ясно е, че няма да управляват те. Ясно е всичко. Те толкова не могат, толкова ясно им прозират номерцата през годините, че не виждам откъде такава наглост и нахалство”, допълни той.
Относно увеличаването на бюджета на министерства, което е точка в заседанието на правителството днес, Борисов коментира, че „те могат да прехвърлят и държавата вече“.
„Нямам никакво съмнение, че това са безотговорни хора. Помните, че преди десетина дни ви говорих за ДФЗ, Министерство на земеделието и виждате какво се случва там – банкрут, фалит, катастрофа. Много ги дразнят тези думи, но това е факт”, коментира той.

Борисов призна, че лично той е за промени в изборното законодателство и за въвеждането на мажоритарна система.

„Те обаче няма да се съгласят, а в тази ситуация, в която сме, дори и за политическите партии е здравословно да има мажоритарна система“, добави той.

Веднага след началото на пленарното заседание НС гласува оставката на независимия депутат и бивш шеф на НАП Красимир Стефанов, който влезе от листата на ГЕРБ в Хасково, но по-късно напусна групата на партията. Клетва като депутат след решение на ЦИК положи Емил Георгиев, който влиза в парламента на мястото на Сергей Станишев.

Първа точка от дневния ред на днешното заседание е второ обсъждане на законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, внесен от ГЕРБ. Поправка се отнася за отпадането на давността за престъпления, извършени по време на комунистическия режим, като от името на ДПС има заявка, че тя ще бъде подкрепена.

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.