Home » Избрано

Отменат лиценза на КТБ

2014.07.11 Един коментар
Spread the love

Прехвърлят сметките на Кооперативна търговска банка в банка „Креди Агрикол”, която ще бъде одържавена

 

Марта Младенова, Dariknews.bg

4003-PGСметките на гражданите и фирмите в Корпоративна търговска банка ще бъдат прехвърлени в “Креди Агрикол България”, която ще бъде одържавена. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров.

Всеки ще може да разполага със своите сметки в пълен размер, обяви гуверньорът на БНБ. Както е предвидено, вложителите ще имат достъп до своите сметки на 21 юли 2014 г., посочи Искров.

За “Креди Агрикол България ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка.

Креди Агрикол ще бъде преименувана, съобщи Иван Искров. По думите му след одита е установено, че „Креди Агрикол България” е много добре управлявана банка.

Не по този начин стоят нещата в Корпоративна търговска банка, чийто лиценз ще бъде отнет. Привилигировани кредитори в случая ще бъдат държавата в лицето на МФ и Фонда за гарантиране на влоговете.

В Корпоративна търговска банка ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени.

Чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, като парите са взети само срещу разписка.

На 18, 19 и 20 юни след множество медийни и една странна пресконференция на членове на управителния съвет на Корпоративна търговска банка са изтеглени 1 млрд. лева. Квесторите не са успели да открият досиетата на кредитори за 3,5 млрд. лева, като общият кредитен портфейл на Корпоративна търговска банка е 5,4 млрд. лева. Не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и дали могат да обслужват кредитите си, допълни Искров.

По думите му става дума за умишлени действия. Докладът на квесторите, както и на независимите одитори в Корпоративна търговска банка ще бъдат предадени на главния прокурор.

От БНБ поискаха и повече правомощия за управителния съвет, като за това са нужни спешни законодателни промени. Иван Искров изрази убеденост, че до края на работата на този парламент те ще могат да се случат.

Искров бе категоричен, че случаят „Корпоративна търговска банка” е напълно изолиран и той няма да повлияе върху цялостната ни банкова система.

Цялото изказване на Иван Искров можете да прочетете тук

 

One Comment »

 • Mariana said:

  “I. По отношение на сигнал от 09.07.14 г. на г-н Иван Искров до г-н Сотир Цацаров. В късния следобед на 09.07.2014 г. (сряда) управителят на БНБ депозира до главния прокурор сигнал, придружен с копия от множество документи. В сигнала се посочва, че предишния ден БНБ е уведомена от квесторите на КТБ АД за извършено на 19.06.2014 г. (ден преди квестурата и поставянето на КТБ АД под особен надзор) неправомерно теглене от трезора на банката на необичайно големи суми:

  93 139 500 евро (деветдесет и три милиона сто тридесет и девет хиляди и петстотин евро);

  23 657 575 лева (двадесет и три милиона шестотин петдесет и седем хиляди петстотин седемдесет и пет лева);

  45 000 щатски долара (четиридесет и пет хиляди щатски долара). Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора на банката пари е

  205 887 223 (двеста и пет милиона осемстотин осемдесет и седем хиляди двеста двайсет и три лева).

  Получените от БНБ материали незабавно са приобщени към досъдебното производство, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД. Извършените до момента по сигнала на г-н Искров процесуално-следствени действия са следните:

  1. Днес, 11.07.2014 г, в гр. Созопол е задържан Орлин Русев – председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД, за когото са налице доказателства, че лично е разпоредил горепосочените суми да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица;

  2. На 10.07.2014 г. като обвиняемо лице за извършено престъпление по чл.203 от НК (длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай) е привлечена Маргарита Петрова – главен касиер на КТБ АД. Тя е извадила горепосочените суми от трезора в чували и ги е предала на трети лица. Спрямо Петрова е постановено задържане до 72 часа и в този срок ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”…”

  http://clubz.bg/5856-dvama_ot_ktb_arestuvani_cacarov_poiska_da_mu_predadat_cvetan_vasilev

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.