Home » Избрано

NSA събрала данни за огромно количество обикновени интернет потребители

2014.07.06 Няма коментари
Spread the love
Централата на АНС в Мериленд

Централата на NSA в Мериленд

Американската агенция за национална сигурност (National Security Agency /NSA) е събрала данните на огромно количество обикновени потребители в интернет. За това свидетелства анализ на документи, предоставени от Едуард Сноудън за в.“Вашингтон пост”.

Според изданието девет от десет души в прихванатата база данни не са имали никакво отношение с хора, за които по закон се изисква следене. Разузнавателната агенция обаче ги е взела на прицел, просто за да има кого още да наблюдава.

Мнозина от тях освен това са американци, въпреки че администрацията във Вашингтон неедократно уверяваше, че не следи хората в Съединените щати.

Близо половината от файловете с имена, имейл адреси и други детайли са маркирани от АНС като принадлежащи на граждани на САЩ или на постоянно пребиваващи”, установява печатното издание.

Проследяването на комуникациите е довело до залавянето на някои заподозрени в тероризъм като Умар Патек, смятан през 2002 г. за извършител на бомбения атентат на остров Бали, припомня “Вашингтон пост”.

Анализатори обаче окачествяват много други файлове като безполезни, защото съдържат лични обстоятелства като любов, извънбрачни връзки и финансови безпокойства, допълва вестникът.

Вашингтонското издание казва, че проучването му е обхванало 160 хил. имейла и есемеса и 7900 документа, извлечени от над 11 хил. онлайн акаунта, събирани в периода 2009-2012 г.

Представители на американските разузнавателни служби отказаха да потвърдят или отрекат автентичността на информацията, предоставена от Сноудън на вестника, отбелязва Ройтерс.

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.