Home » Е-Списание, история

Moesia/Мизия, документален филм

2014.07.30 Няма коментари
Spread the love

Документалният филм на Калоян Смилков* и Петър Павлов „MOESIA-ONIS” е направен преди три години. Той разказва историята на мистериозната римска провинция Мизия, асоциирана с древната България.

Мизия е в една от най-важните провинции на Римската Империя. Император Траян изгражда пътищата, мостовете и крепостните станции на римските легиони. В последствие те стават градове. Такъв е мистериозният град кръстен на провинция Мизия – Мизионис. Тайнствен християнски град, намиращ до Търговище, на пътя между Маркианопол и Никополис ад Иструм. Той е описан от антични и средновековни географи. Филмът завършва с неговата гибел през XIV век.

————————————-
* Д-р Калоян Смилков е преподавател по политическа антропология във ВСУ “Черноризец Храбър”. Заедно с Петър Павлов той е автор и на други документални филми на историческа тема.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.