Home » Авторски страници, българи зад граница

Вълнуващ концерт на Български детски хор и училище “Гергана” – Ню Йорк

2014.07.01 Няма коментари
Spread the love
Снимка: gergananyc.com

Снимка: Gergananyc.com

Деца от хора и танцовото студио при Български детски хор и училище “Гергана” – Ню Йорк представиха очарователни изпълнения по време на 10-тия юбилеен концерт по случай основаването на “Гергана”.

Детски хор “Гергана” с диригент Красимира Иванчева, вокален педагог Стефка Евстатиева и корепетитор Магдалена Душкина има вече в историята си десетки концерти, сред които и такива на сцените на Карнеги хол, Symphony Space на Бродуей и в централата на ООН. Хорът участва и в общобългарските чествания в града и е изнасял коледни концерти в Българската източноправославна епархийска катедрала “Св. св. Кирил и Методий”. Репертоарът на хора включва българска детска хорова класика, обработен български фолклор, както и съвременна музика.

В юбилейния концерт по случай 10 години от основаването на “Гергана”, който се състоя се на 15 юни т.г., участва и групата за танци, която е само на 8 месеца. Сред публиката от родители, учители и гости, бе и българския посланик в САЩ Елена Поптодорова.

Снимка: Скрийшот от видео на Български хор и училище "Гергана" - Ню Йорк

Родители и учители благодарят на ръководителката на танцовото студио Боряна Йорданова за обичта и усилията в работата й с децата. Боряна е бивша национална състезателка на България, републиканска шампионка, носителка на световна купа и настояща треньорка в Ню Йорк.

Хор “Гергана” е създаден през 2004 г. от джазовата певица Гергана Велинова, с помощта на оперната певица Стефка Евстатиева и пианистката Павлина Доковска, и със съдействието на Генералното консулство на Р. България в Ню Йорк, което предоставя безплатно помещения в сградата си.

Снимка: Gergananyc.com

Училището е създадено през февруари 2005 г. от Нели Хаджийска по предложение на Гергана Велинова, с първоначална цел обучение на децата от хора в четене и разбиране текстовете на българските песни, която цел се развива и разширява. “Гергана” е най-старото българско училище в Ню Йорк и първият професионално ръководен български детски хор извън България.

От 2009 г. училище “Гергана” участва в програмите на българското Министерство на образованието и науката за обучение по български език и култура в чужбина.  “Гергана” е юридическо лице с нестопанска цел в щата Ню Йорк, чиято мисия е “да обучава безплатно ученици от предучилищна до 18-годишна възраст по български език, музика и култура, посредством хорово и солово пеене, драма, учебни часове по български език, литература и история, безплатно издаване на учебни материали, както и с други учебно-възпитателни форми и средства”.

Деца от хор и училище "Гергана", декември 2012 г.  Снимка: Фейсбук

Деца от хор и училище “Гергана”, декември 2012 г. Снимка: Фейсбук

“Гергана” работи с деца от българската общност в града и щата Ню Йорк и съседните щати Ню Джърси и Кънектикът. Почти всички обучавани през учебната 2013-2014 година ученици са родени в САЩ. Някои от децата са от смесени бракове и почти не знаят български думи, преди да дойдат в училището.

В началото на 2013 г. е създаден и “Мъжки хор на Oбщност “Гергана” (Gergana Community Mens’s Chorus) от родители, учители и приятели, предназначен да приобщава и англоезичните родители на деца от училището към културната мисия на “Гергана”.

Детският и мъжкият хор заедно на 3 март 2013 г. в Ню Йорк. Снимка: Уикипедия

Детският и мъжкият хор пеят заедно на 3 март 2013 г. в Ню Йорк. Снимка: Уикипедия

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.