Home » Авторски страници

Четвърто съдийско решение, че правителството няма право да крие договорите за златните концесии

2014.06.30 Няма коментари
Spread the love
Факсимиле от решението на съда за Милко Балдасаров

Факсимиле от решението на съда по жалбата зараси отказ от достъп до информация на Милко Болградов. Снимка: Zazemyata.com

Сговорна дружина планина повдига – четвърта победа – решение на съда в полза на жалба за отказ от достъп до информация за т.нар. златни концесии. Съдът реши, че държавната администрация няма право да крие концесионните договори с частните фирми „Дънди Прешъс Металс“, „Асарел-Медет“, „Елаците-Мед“ и „Горубсо-Кърджали“, защото общественият интерес е надделяващ над частния. Името на съдийката, издала това решение, е Луиза Христова.

Делото този път спечели Милко Болградов от Ямбол.

Той бе един от над 800-те българи от страната и чужбина, които по законов път поискаха българското правителство да извади на светло пълните текстове на договорите за златните концесии на България. И на които Министерският съвет отказа.

Припомням, че по занижена оценка само за 15 години българското общество е загубило над 30 милиарда долара ($ 30 000 000 000) – от 1999-та година насам, защото находищата са отдадени на частни фирми със смешна концесионна такса и не само заради това.

Раковите заболявания в районите на концесиите, освен това, са в пъти повече от тези в другите райони на страната. Средната продължителност на живота на хората, живеещи в тези райони, е най-ниската в страната – около 45 години.

Хората там тихомълком мрат млади, с лъжливия покой, че децата им получават сравнително високи заплати в мините… докато и децата на свой ред умрат преждевременно.

Има ли пряка финансова изгода частният концесионер да инвестира в опазващи живота технологии?

И защо държавната администрация отказва да покаже договорите? От какво се страхува?

.

Сърнела Воденичарова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.