Home » Авторски страници, политика

Зелените настояват за прекратяване на преговорите по ТТИП

2014.06.07 Няма коментари
Spread the love

Green_HeartНа фона на атаката срещу фракинг-забраните, забраните върху пагубните за пчелите неоникотиноиди, ГМО-забраните и регулациите и стремежа на европейските страни да ограничат въглеродните си емисии и да наложат въглеродни санкции върху нелоялните си търговски контрагенти; на фона на абсурдните срокове на патентните и лицензионни права в полза на компании като “Шеврон” (кой уби електрическата кола?); аргументите, че след евентуално подписване на ТТИП цените на електромобилите – внос от САЩ щели да намалеят, са направо нагли. Електромобили бихме могли да произвеждаме и у нас, в завода за електрокари например. Без никакъв лиценз, стига България и Европа да отхвърлят корпоративния лицензионен диктат от страна на американските компании.

Ние сме ЗЕЛЕНИ, а не християн-демократи, не социалдемократи, и не народняци. Ние категорично отхвърляме ТТИП, не само заради начина, по който са започнати и водени преговорите досега, не само поради предвидените в него корпоративен международен трибунал без право на обжалване и забрана за нетарифни ограничения и регулации, но и поради редицата други фрапиращи посегателства над нашите граждански права, национален и континентален суверенитет, както и корпоративните привилегии и лицензионно-патентната диктатура, които това споразумение предвижда.

Неолибералните изтъркани заклинания за “свободна търговия” (“свободна” само за корпорации, но не и за физически лица и граждански кооперативи) нямат място в нашите документи и декларации. Ние сме за честна, открита и отговорна към обществения интерес и околната среда търговия.

Кирил Ценев

————————————————————–

Зелените настояват за прекратяване на преговорите по ТТИП 

Izbori.zelenite.bg

Секретните преговори за “Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство” залагат множество капани за европейските граждани

На 23 май 2014 г. приключи едноседмичният пети кръг от преговорите по „Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство“ (ТТИП) между САЩ и ЕС.

Зелените категорично се противопоставяме на начина, по който се водят преговорите между ЕС и САЩ по „Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство”, както и срещу известните до момента параметри на споразумението, които представляват заплаха за околната среда, качеството на храните, здравето и правата на европейските граждани. Самият факт, че преговорите са обявени за „държавна тайна” в страните-участнички, водят се при закрити врата, а всички документи са с гриф „секретно”, е обезпокоителен предвид огромното значение и влиянието на подобни споразумения върху половин милиард граждани на Европейския съюз. При обсъжданията са допуснати са само външни консултанти, 93% от които са представители на промишлеността, а на защитниците на околната среда и човешките права не е дадена думата.

Недопустимо е и дълбокото мълчание на българските власти по въпроса, което държи в неведение гражданите на България относно протичащия процес и влиянието, което той пряко ще окаже върху нашия живот.

Зелените предупреждаваме за следните заплахи, които ще възникнат при евентуалното подписване на ТТИП и категорично ще се борим за тяхното предотвратяване:

Фракинг и износ на изкопаеми горива!

Въпреки опитите да бъдат ограничени въглеродните и метановите емисии в атмосферата, международните споразумения за „свободна“ търговия насърчават презокеанските доставки на петрол и газ и консумацията на продуктите, произведени от тях. Ще се създадат условия за заобикаляне на регулациите и все по-масово използване на фракинга на територията на ЕС.

Токсични химикали!

Ще отпадне строгият подход на Европейския съюз по регулации на опасните химикали с цел опазване на общественото здраве (Регламент (EО) No 1907/2006 REACH) и ще се даде възможност за продажба в ЕС на вредни лекарства и препарати, заплашващи здравето на хората, домашните животни, пчелите и засажданията, които са забранени или строго контролирани към момента.

ГМО!

ТТИП заплашва да отвори широко вратите пред вноса на американски генномодифицирани организми (семена, породи и продукти) в Европа, а корпорации като Монсанто ще могат да съдят европейските държави и отделни фермери, да атакуват забраните и да претендират „пропуснати ползи“ в случай на замърсени с ГМО-полени реколти.

Генни патенти!

Защитата на интелектуалната собственост ще покрива и налага патентно-лицензионен режим върху растения, породи животни и други живи същества и ще предостави на корпорациите монопол върху използването на части от генетичен код, който е еволюирал по естествен път и е част от нашето общо природно и човешко наследство.

Безопасност на храните и хранителна независимост!

Ще се улеснят неимоверно процедурите по оспорване на стандартизацията на хранителните продукти и регулациите, защитаващи здравето на хората и животните. Американските агро-корпорации ще намалят или премахнат европейските стандарти върху храните, отнасящи се до обработените с белина пилета, съдържанието на хормон на растежа във вносното говеждо месо и месото, произведено чрез други стимулатори на растежа.

Търговски трибунали – една от най-големите опасности!

Корпорациите ще могат съдят правителствата на засегнатите страни-членки на ЕС за милиарди долари пред тричленен състав от корпоративни адвокати, в едноинстанционно производство без право на обжалване, „в случай че регулации за защита на околната среда или общественото здраве противоречат на очаквани бъдещи печалби“. Именно такива регулации са процедурите по задължителните оценки за въздействие върху околната среда в населените райони, вододайните зони и защитените територии, както и мораториумите върху фракинга. Възможните последици биха били катастрофални: страхът от големите обезщетения ще ограничи значително законотворческата свобода на правителствата.

Зелените настояваме за незабавно разсекретяване на целия преговорен процес и спиране на преговорите, за да може гражданите и гражданските организации от двете страни на Атлантика да се запознаят с всички детайли на предлаганите текстове и оригиналите на подготвените документи в тяхната цялост. Настояваме също така, лобистите и корпоративните представители да бъдат изключени от преговорния процес с представителите на страните-членки на ЕС, понеже са лично заинтересовани, с цел печалба, от премахване или компрометиране на регулации от двете страни на океана, гарантиращи опазването на околната среда и здравето на хората .

„Свободна“, но само за корпорациите търговия, не означава „честна и почтена“ търговия при справедливи правила и зачитане правата на хората и суверенитета на народите. „Премахване на бариерите пред инвестициите“ не означава опазване на околната среда, хранителната независимост и екологично-отговорни инвестиции.

Подготвяно по този начин и в този му вид, това споразумение между САЩ и страните-членки на Европейския съюз е неприемливо, непочтено и опасно за свободата, независимостта и правата на гражданите.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.