Home » Авторски страници, Е-Списание

Ден на свободния дух с автора на „Джулай Морнинг“

2014.06.24 Няма коментари
Spread the love
Кен Хенсли. Снимка: Rockodd.blogspot.com

Кен Хенсли. Снимка: Rockodd.blogspot.com

Събитие под мотото „Денят на свободния дух“ ще се състои на 27 юни, от 19.00 часа местно време в градината на Министерството на външните работи в София, информира пресцентърът на МВнР. То ще бъде с участието на легендарния музикант Кен Хенсли, автор на песента „Джулай Морнинг”, станала символ на българската традиция със същото име. Само в България тази традиция съществува вече над 35 години – посрещането на изгрева на 1-ви юли на българското Черноморие.

Същия ден от 11 часа сутринта в сградата на БТА ще се състои пресконференция по повод „Деня на свободния дух” с участието на Кен Хенсли.

Организатор на събитието е Дипломатическият институтът към МВнР. То се реализира в рамките на проект, посветен на българо-британските отношения, който започва през 2013 г. с кръгла маса на тема „България-Великобритания (BG-GB) – огледалният образ”. Проектът има за цел, чрез поредица от публични събития и форуми, да спомогне за това обществата на двете страни да се опознаят по-добре и да отхвърлят погрешните представи едно за друго, с оглед на по-успешното си сътрудничество, особено в контекста на съпредседателството на България и Великобритания на Съвета на ЕС през 2018 г.

В „Деня на свободния дух“ Кен Хенсли ще говори пред поканените на празненството за ролята на културните традиции и сътрудничество в контекста на публичната дипломация, след което ще има музикално изпълнение с българската група „Сънрайз”. Събитието се организира и за да подпомогне кампания, инициирана от музиканта Георги Мархолев и подкрепяна от Кен Хенсли, която има за цел датата 1-ви юли да бъде официално призната на национално и европейско ниво като „Ден на свободния дух”.

Според организаторите от Дипломатическия институт това събитие ще спомогне за популяризирането на една самопородила се българска традиция с наднационален смисъл, от една страна, и на българо-британските отношения, от друга. На него ще бъдат поканени новоизбраните български евродепутати, български и чуждестранни дипломати, представители на британската общност в България, хора на изкуството и др. За разлика от посрещането на Джулая на Камен бряг и на други места по българското Черноморие, обаче, „Денят на свободния дух“ няма да е със свободен достъп за всички.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.