Home » Авторски страници, българи зад граница

Последен звънец за българчетата в “Аз Буки Веди” в Украйна

2014.05.31 Няма коментари
Spread the love

На 31 май 2014 г. Българският културно-просветен център „Аз Буки Веди“ към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ закрива учебната 2013/2014 година. Последният звънец ще прозвучи за 400 българчета от Украйна, ученици във филиалите на „Аз Буки Веди“ в Одеса, Иличовск, Измаил и Болград.

09-28-02

В „Аз Буки Веди“ децата учат роден език, литература, история. Към всеки един филиал са създадени вокални и хореографски колективи. Много от възпитаниците на „Аз Буки Веди“ са носители на първите награди в международни литературни и творчески конкурси като „Таланти твої, Україно“, „Стефан Гечев”, „България в моите мечти”, „Прехвръкна птичка” и други. Сред випускниците има студенти в българските университети.

09-28-03

Юрий Граматик, президент на „Конгрес на българите в Украйна“: „Отмина още една учебна година в нашето училище, но работата на „Аз Буки Веди“ не спира през лятото. Имаме предвидени редица пътувания в България на летни курсове по български език, по време на които се предвиждат екскурзии по забележителните места в България. За някои от нашите ученици това ще е последна година обучение, тъй като са абитуриенти и ще продължат образованието си във висши училища. Приятно е да отбележа факта, че и тази учебна година беше успешна. Отново имаме награди от регионални, национални и международни конкурси. Тези постижения са резултати на общите усилия както от страна на децата, така и от страна на родителите и учителите им. Затова искам да благодаря на всички поотделно: на децата, че с голям интерес и желание посещаваха нашите занятия, на учителите за положените усилия да помогнат на учениците да открият таланта си, и на родителите за това, че вярват в нас и помагат за организиране на училищните мероприятия“.

abv04

Българският културно-просветен център „Аз Буки Веди“ е създаден през 2008 г. към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. За краткия период „Аз Буки Веди“ се превърна в лидер сред българските неделните училища в Украйна. Центърът сътрудничи с Министерството на образованието, младежта и науката на Р. България и Държавната агенция на българите в чужбина. Успешната реализация на дейността се дължи и на Националната програмата „Роден език и култура зад граница“, в която „Аз Буки Веди“ участва всяка година. По време на лятната ваканция учениците имат възможност да вземат участие в двуседмичен семинар-обучение в България.

 

Максим Димитров,

Информационен портал на българите в Украйна

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.