Home » Авторски страници, българи зад граница

Сръбските власти пак спряха български книги на граничния пункт до Босилеград

2014.05.22 Няма коментари
Spread the love
Граничния пункт Рибарица - Отоманци. Снимка: e-79.com

Граничния пункт край Босилеград. Снимка: e-79.com

На 21 май т.г. сръбските митнически власти на ГКПП „Рибарци – Олтоманци“ край Босилеград не са позволили на двама представители на Държавната агенция за българите в чужбина да внесат в Р. Сърбия два кашона със 100 български книги, предимно детска и художествена литература.

Спирането на българска литература на това ГКПП се случва за втори път само за тази година. Обяснението на сръбските митничари е, че по Закона за митницата на Р. Сърбия книгите трябва да минат редовна митническа процедура по обмитяване или освобождаване от мито, което може да стане на митниците в Лесковац или Ниш.

Книгите са били предназначени за дарение на Културно-просветното сдружение „Матица на българите в Сърбия“ и е трябвало да послужат като награден фонд за Републиканско състезание по български език и литература, което е трябвало да се проведе в училището в с. Божица. Самото състезание се провежда с разрешение на сръбското просветно министерство.

Председателят на Матицата на българите в Сърбия и преподавател по български език и литература в ОУ „Георги Димитров“ в Босилеград Пене Димитров изрази огорчение и съжаление, че това се случва по времето на най-добрите българо-сръбски отношения и въпреки това, че България събира и оказва хуманитарна помощ на пострадалите от наводненията в Р. Сърбия. Гражданските организации и политическите партии на българското национално малцинство в Р Сърбия неведнъж са изразявали огорчението си от отношението на сръбските власти към българската култура.

.

Иван Николов,

КИЦ “Босилеград”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.