Home » Авторски страници, българи зад граница

На 11 май тържествено бе осветен първият български храм в Балтимор

2014.05.13 Няма коментари
Spread the love
Храмът "Св. Георги" в деня на неговото освещаване

Храмът “Св. Георги” в деня на неговото освещаване

Българите в Балтимор дълго време са искали да имат свой православен храм. Тази тяхна мечта вече е реалност. Българската черква “Свети Георги” в Балтимор тържествено бе осветена на 11 май, празникът на светите братя Кирил и Методий по църковния календар.  

Строежът на този нов български храм е финансиран от д-р Георги Лазаров и неговата съпруга Анна Лазарова. Д-р Лазаров е посветил последните години от живота си на различни проекти, свързани със съхраняването на българската култура и дух зад граница. За създаването на български храм в Балтимор д-р Лазаров е мечтал от 30 години и смята довеждането на това дело до успешен край за най-важния си осъществен досега проект.

ц9

Преди да реши да емигрира, доктор Лазаров е бил изпратен да работи в уранова мина като “враг на народа”. За щастие успява да избяга и да напусне страната. Той се връща в България за първи път преди няколко години и оттогава спонсорира различни културни събития и в Родината, най-вече в родния си град Пловдив.

Разрешително за строежа на черквата “Свети Георги” е получено преди три години, но идеята за този храм е от много време.  Самият строеж е започнал преди осем месеца. Архитектурният проект е на арх. Искра Слънчева-Георгиева. Черквата е построена във византийски стил от XIII-XIV век,  покривът е с български червени керемиди. Завършеният храм е с размери 10 на 8 метра, с голяма тревна площ около сградата. Строителната фирма на Николай и Миро Иванови извършва градежа.

Иконостасът на българския храм в Балтимор. Снимка: скрийншот от видео на

Иконостасът на българския храм в Балтимор

Иконостасът е дело на от доц. Симеон Захариев, преподавател в Богословския факултет на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, а иконите – на доц. Миглена Прашкова, също от Великотърновския университет. Те са направени в България и са били доставени преди седмици в Балтимор. Д-р Лазаров се е запознал с доц. Захариев по интернет, след като попаднал на снимки на създадени от него иконостаси и дърворезби.

Икона в новопостроения храм, детайл

Икона в новопостроения храм, детайл

Българската общност в Балтимор, която наброява около 800 души, с много вълнение и радост отпразнува завършването и освещаването на храма. За първи път българите в Балтимор и Вашингтон ДС имат своя православна черква. На освещаването на 11 май т.г. присъства и българският посланик във Вашингтон Елена Поптодорова.

Черквата се намира на адрес: 909 Shawan Road, Cockeysville, MD 21030.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.