Home » българи зад граница, Избрано

До Чикаго и назад – с танцова стъпка…

2014.05.01 Няма коментари
Spread the love

Elissaveta, ireport.cnn.com

.
vereya2014

Фолклорът на България живее дори и през океана!

Една паралелна България видяхме по време на 4-тото поредно издание на фестивал ВЕРЕЯ в Чикаго – 25-27 април, 2014 г. … Една пъстра палитра от ритъм, цвят и веселие в шестчасовата програма, предоставена от танцови компании от Канада и САЩ.

Българите зад граница не забравят корените си.
Казват: “Щом сме двама, страшно няма…”

Ансамбъл “Горана” участва за първи път, с намален състав (2Х2), но танцува с двойно повече енергия и ентусиазъм! Неслучайно Чавдар Добранов беше наречен ”Танцьорът с най-бързите крака”…

Ансамбъл “Горана” заедно с “Горана Младши” бяха едни от 25-те танцови формации, които са истински културните посланици на България в Северна Америка през последните години! И двата ансамбъла са сформирани от Елисавета Йорданова, която поставя началото на програма за обучение по български фолклорни танци и традиции в Ню Йорк и към българското училище “Христо Ботев”, Ню Йорк. Репертоарът на ансамблите разкрива красотата и силата на българите чрез жизнерадостните и ритмични хора.

Фолклорът на България живее днес.

Подчинени на истината: ”Koгато искаш нещо да продължи да съществува – обучи последователи!”, днес Елисавета заедно с Галина Сахарова преподават в училище “Христо Ботев” на 70 деца. Те също така танцуват заедно и в Ансамбъл “Горана”, и са пример за млади и стари за това как се продължават традициите и как се пази родното. Елисавета и Галина направиха възможно, за първи път в историята на българската емиграция в Ню Йорк, да се развее националният ни трибагреник на Broadway по време на Международния танцов парад през 2011 г.

Фолклорните танцови ансамбли “Горана” и “Горана Младши” се представиха с достойнство и гордост на фестивал ВЕРЕЯ ‘2014 в Чикаго – едно събитие с огромно значение за българската общност в САЩ! Шестнадесетте юноши от фолклорен танцов ансамбъл “Горана Джуниър” към училище “Христо Ботев”, Ню Йорк, покориха сърцата на публиката, достойно представиха своето училище и обраха овациите на публиката с динамичното си изпълнение на Граовско и Петрунино хора. Ансамбълът беше най-многобройната юношеска група.

Ансамбъл “Горана” вече е в трескава подготовка за следващата си изява: ”Розовата долина” – танцово-певческа вечер, посветена на красотата на Българската роза. Спектакълът ще се състои на 7 юни 2014 г. от 20.00 в Goldman-Sonnenfeldt Family Auditorium, Jewish Community Center In Manhattan, 334 Amsterdam Avenue, New York, NY 10023, USA.

Билети на: www.ticketbud.com/the-rose-valley-performance-of-music-songs-and-dance

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.