Home » Авторски страници

Австрийски пенсионери спонсорират българското фолклорно изкуство

2014.05.09 Няма коментари
Spread the love

1 7953

Австрийски пенсионери дариха на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел 9 духови инструменти – флейти, тромпети и туба. На 8 май в Бургас инструментите символично бяха връчени от председателя на австрийския Съюз на пенсионерите Карл Блеха на директора на училището Мария Градешлиева.

Дарението се извърши в присъствието на министъра на културата Петър Стоянович и на Калин Сутев – управител на „ДТС – Дестинейшън Туристик Сървисис” ООД, което организира пребиваването на австрийците в България. Гости на събитието бяха и представители на едни от най-влиятелните австрийски медии – Burgenlandische Volkszeitung, UG /Unsere Generation/, Karntner Krone, Kronenzeiting OO, Oberosterreichische Nachrichten, Leben &Freude /Wien Actuell/, Radio FRO – Freies Stadradio Linz.

2 7926

Духовите инструменти са предоставени от музикален клуб “Света Магдалена” в Линц, федерална провинция Горна Австрия.

“Решили сме да съставим духов оркестър, като ползваме подарените инструменти, с който да изнасяме концерти на празници в града”, каза директорката на училището, като благодари на дарителите от Австрия и лично на Калин Сутев, ангажирал се с цялостната организация по реализацията на събраните австрийски дарения от миналата и тази година.

Възрастните австрийци, които вече втора пролет почиват в Слънчев бряг по договор с австрийския Съюз на пенсионерите, се превърнаха в основните спомоществуватели на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев”.

През пролетта на 2013 г. 7 000 австрийци от третата възраст, членове на Австрийския съюз на пенсионерите, гостуваха в Слънчев бряг. Едно от най-вълнуващите им преживявания в България беше посещението в музикалното училище в Котел. В програмата на всяка от групите беше включен 35–минутен концерт на талантливите му възпитаници. Идеята да бъде подпомогнато училището възникна спонтанно и превърна австрийските пенсионери в меценати на българското фолклорно изкуство.

С щедро дарение от лични средства, те обновиха част от общежитието на училището, призвано да съхрани българската фолклорна традиция.

През пролетта на 2014 г. в Слънчев бряг ще пребивават още 6000 възрастни туристи, които продължават благотворителната кампания от миналата година. събират и лични средства, за да могат напълно да реновират училището в Котел.

Австрийските пенсионери пребивават тук по договор с най-голямата организация на хората от третата възраст в Австрия – PVÖ.

7962

Пребиваването на австрийските пенсионери в Слънчев бряг има икономически ефект за българския туризъм и свързаните с него браншове. Очакванията от цялата двугодишна кампания са само от наставянето като приходи в курортния комплекс да постъпят 1.5 млн. евро.

Индиректните ползи обаче ще са много повече, изтъква Карл Блеха. Възрастните австрийци, възхитени от всичко, което са видели и преживели в България, са най-добрите нейни посланици.

 

Текст и снимки:

Комуникационна група
Имидж Едвъртайзинг

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.