Home » Избрано, политика

Заради криворазбрана преференция 15-тият в листата на БСП измести Станишев

2014.05.26 Един коментар
Spread the love

С 34 000 преференции 15-ият в листата на БСП измести Станишев

.

Полина Паунова, Mediappol

Заради неразбирането на бюлетината електоратът на БСП най-вероятно е пренаредил водача на листата на левицата и така петнайсетият кандидат-евродепутат на социалистите Момчил Неков е взел над 34 000 преференции. Това научи Mediapool в понеделник от два независими източника.

Според информация от щаба на социалистическата партия гласоподавателите на БСП на много места не са разбрали как се попълва бюлетината за евроизборите.

Има секции, особено в Дупница, Кюстендил, Бобовдол – където избирателите са зачеркнали номер 15 за Коалиция за България и номер 15 от списъка на кандидатите за евродепутати от КБ.

На това неизбираемо място е поставен 28-годишният Момчил Неков. Окончателните данни още не са известни, ако Неков събере около 27 000 преференции, ще се стигне до пренареждане на първите четирима в листата на КБ – Сергей Станишев, Илияна Йотова, Георги Пирински, Петър Курумбашев.

Момчил Неков е най-младият кандидат в листата, а девизът му е “Старая се”, според информация на БСП – Пловдив. Завършил е Международни икономически отношения в Университета за национално и световно стопанство. В момента е докторант към Философския факултет в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Автор е на две книги – “4х4 – БСП след 1989” и “От първо лице”. Втората представлява анализ на организационното развитие и вътрешнопартийната демокрация върху всички основни партии в България след 1989 г.

Преди седмици в интервю за Дарик Неков обяви, че ако стане евродепутат ще постои паметник на хан Тервел в Брюксел. “Аз, ако стана евродепутат, искам да поеме още един личен ангажимент – искам да има паметник на хан Тервел в Брюксел. Той е международно признат. Той е спрял халифата да нахлуе в Европа. Това увеличава самочувствието, а впоследствие и увереността на една нация”, заяви той в средата на май.

В същото интервю той заявява, че европейските избори са много важни, тъй като ГЕРБ “с един глас да имат над БСП” веднага ще поискат оставката на кабинета.

С пренареждането на листата от класацията е възможно да изпадне четвъртият евродепутат на БСП – Петър Курумбашев, който заради своята убеденост, че ще бъде евродепутат напусна Народното събрание в началото на кампанията. След “преференциалния вот” Неков става първи, Станишев – втори, Илияна Йотова – трета, а Георги Пирински – четвърти, колкото са мандатите на социалистите. Ако Станишев не се откаже Петър Курумбашев, който става пети, след пренареждането може да остане извън ЕП.

И докато за Курумбашев има възможност, все пак да попадне в Брюксел, то за политоложката Достена Лаверн, чиято майка – Мария Пиргова, обясни че “насочването” на гласовете на миньорите е нещо нормално, е ясно, че няма да бъде представител на страната ни в ЕП.

One Comment »

  • ANAL-IZ said:

    Тази история е много показателна. Тя говори за умствения багаж на гласуващите за БСП!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.