Home » Избрано

Човекът – излишен на Земята?

2014.04.11 Няма коментари
Spread the love

Градина расте в затворена от 1972 г. насам бутилка. Един пример за това, че човечеството само вреди на световната екосистемата и ако не се промени отношението му към природата, ще го постигнат само нещастия.

.

Eko2014 80-годишният Дейвид Латимър (David Latimer) е засадил градина в гигантска стъклена бутилка преди почти 54 години. Той е махал тапата само веднъж. Въпреки това “градинката” продължава да функционира перфектно като затворена екосистема.

Латимър засадил растенията на Великден през 1960 година. Той поставил малко компост и четвърт литър вода в бутилка от 10 галона и поставил кълнове. След това запечатал бутилката и не я отворил в продължение на 12 години.

През 1972 г. той отново отворил градината само за да добави малко вода. След това Латимър повече не е махал тапата на малката си екосистема.

Бактериите в компоста разграждат мъртвите растения и превръщат кислорода, който се отделя от растенията, във въглеродния двуокис, от който се нуждаят, за да оцелеят. Бутилката е истинска микроверсия на нашата планета, казва създателят й.

Източник: Offnews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.