Home » Авторски страници, Е-Списание

Важно за българските граждани – проверете използвали ли са партиите вашия подпис

2014.04.14 7 коментара
Spread the love
България без цензура са сред първите изгорели

Фалшив запис за “България без цензура” 

Изборният кодекс, под натиска на граждански организации и от България, и извън нея, сред които и Временните обществени съвети на българите в чужбина (globalbulgaria.org), въведе за тези Европейски избори едно добро правило срещу фалшификации от страна на партии и инициативни комитети.

Вече е възможно онлайн да се направи проверка на протоколите с подписките на избирателите, които подкрепят регистрацията на партии, коалиции и инициативни комитети.

Всеки български гражданин от стараната и от чужбина може сам да провери дали някой не го е подписал и използвал името му в подписките. Ето това е адресът, където след като въведете своя ЕГН (единен граждански номер) може да проверите това:
https://www.cik.bg/reg_podpiski

От членове на Обществения съвет към ЦИК научихме, че само 30 минути след стартирането на проверките, вече са започнали да гърмят подписки – 5 души са се открили  в списъците, без да са се подписвали.

В последствие се установи, че системата на ЦИК дава грешки*.

Засега от ЦИК не са уточнили кои точно са сред нарушилите законите, но от предишни избори знаем много парии, които като например ПП “Другата България”, преди избори събират десетки хиляди подписи, а в самите избори се представят плачевно и не могат да съберат гласовете на дори половината от тях. За нас остава загадка, как може гражданите със своя подпис и ЕГН да се застъпват за дадена партия, а след това в тъмната стаичка да не посмеят да подадат гласа си пак за същата партия или коалиция.

Всеки, чийто подпис е в регистъра без негово съгласие, може** да подаде жалба до ЦИК на e-mail: cik@cik.bg или, още по-добре, до Прокуратурата или до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) на адрес:

София 1592,
бул. Проф. Цветан Лазаров № 2
„Комисия за защита на личните данни”

В писмото ви изрично трябва да пише, че не сте се подписвали в подкрепа на определената от списъка партия/комитет и не сте давали съгласие личните ви данни да бъдат използвани от тях. Присъствието на името ви и ЕГН-то в тези списъци представлява нарушение на Закона за защита на лични данни.

Припомняме, че за Европейските избори официално документи са подали партиите: ГЕРБ, БСП, “Атака”, Българската левица, ДПС, Национален фронт за спасение на България,”Синьо единство”, БАСТА, “Глас народен”, “Зелените”, Съюз на комунистите в България, Зелена партия, Християндемократическа партия на България, Партия на Зелените, Национал-демократична партия, Българска демократична общност, Българска национално-патриотична партия, Партия на българските комунисти.

Коалициите: Коалиция за България, “България без цензура”, КОД – Антония Първанова, Илияна Раева – ОБ, НДСВ, СДП, АБВ, Националистически партии на България – “Свобода”, Реформаторски блок, и “Либертас България”.

Към момента 7 инициативни комитета са подали документи за участие, като крайният срок за тяхната регистрация е до 18.00 часа днес (14 април 2014 г.), а до 19 април коалициите могат да подават документи за промени в своя състав. Инициативни комитети за независими кандидати са: Виктор Папазов, Александър Сандев, Румяна Вълчева Угърчинска-Винсенти, Алекс Алексиев, Орлин Каменов Калев, Николай Йовев и Евгения Банева.

————————————————
*Ето какво пише на уебстраницата си в.Капитал:
“Късно вечерта обаче друг читател ни подсети да опитаме с въвеждането на десет единици напр., вместо ЕГН. Появи се надпис, който казва, че “посоченото лице М.Т.Х. е налично в списъка на ПП “Атака” на стр. 78 ред 773 …” и на още пет позиции в списъците на въпросната партия. При повторно въвеждане на десетте единици съобщението беше същото. Десетте двойки пък водят до следния резултат – “Посоченото лице Б. Ч. Н. е налично в списъка на: КП Реформаторски блок на страница 73 ред 580″. Поради късния час нямаме коментар от членовете на ЦИК.”
** В последствие ЦИК информира, че “при установени нарушения гражданите следват да сезират компетентните органи – Комисията за защита на личните данни и Прокуратурата на Република България”. Така ще гласи съобщението, което комисията ще публикува на интернет страницата си. То беше гласувано единодушно на днешното заседание на ЦИК. Някои от членовете на комисията изтъкнаха, че има разлика между фалшифицирани подписи и неправомерно вписани имена в регистъра и че не става дума непременно за подправяне на подписи.

cik_003

 

7 коментара »

 • proverka do dupka said:

  Щом толкова бързо излезнаха първите мошеничества искаме от ЦИК да се пусне същия алгоритъм и за проверка на предишните избори! Проверка до дупа за всички партии!

 • Мария said:

  В ЦИК в момента се обсъжда какво да предприемат и какво да обявят днес вечерта относно фалшификатите – гледайте онлайн тук: https://www.cik.bg/live

 • Pesho said:

  Създаването на документи с невярно съдържание и фалшифицирането на подписи се наказва с лишаване от свобода до 3 години, сочи справка в Наказателния кодекс:

  Чл. 308. (1) Който състави неистински официален документ или преправи съдържанието на официален документ с цел да бъде използуван, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до три години.

  Чл. 315. (1) Който състави документ, като попълни лист, носещ подписа на издателя, със съдържание, което не съответствува на волята на подписалия, се наказва съобразно с различията в чл. 308 и 309 .

  (2) Съобразно със същите различия се наказва и онзи, който чрез измама склони другиго да подпише документ със съдържание, което не съответствува на волята на подписалия.

  Готова жалба: http://yurukov.net/blog/2014/04/14/jalba-partii/

 • Gencho said:

  На вниманието на ЦИК

  от ………………………

  Изрично декларирам, че не сте съм подписвал в подкрепа на ПП БНПП и не съм давал съгласие личните ми данни да бъдат използвани от тях за Евроизборите.
  Присъствието на името и ЕГН-то ми в тези списъци представлява нарушение на Закона за защита на лични данни.

  Настоящото е в отговор на валидиране, чрез въвеждане на ЕГН

  https://www.cik.bg/reg_podpiski

  резултат:
  Проверка в списъка на лицата, подкрепящи регистрацията на партия/коалиция/инициативен комитет

  ПОСОЧЕНОТО ЛИЦЕ *. *. *. Е НАЛИЧНО В СПИСЪКА НА:

  ПП БНПП на страница ** ред ****

  Име на лицето
  ——————————-

  За съжаление, така публикувания “официлален” имейл отказва да получи изпратена към него поща!

 • Pesho said:

  В последствие ЦИК информира, че “при установени нарушения гражданите следват да сезират компетентните органи – Комисията за защита на личните данни и Прокуратурата на Република България”, гласи съобщението, което комисията ще публикува на интернет страницата си. То беше гласувано единодушно на днешното заседание на ЦИК. Някои от членовете на комисията изтъкнаха, че има разлика между фалшифицирани подписи и неправомерно вписани имена в регистъра и че не става дума непременно за подправяне на подписи.

  Още за гафа с проверката – виж: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/04/14/2281761_zloupotreba_s_lichni_danni_ili_ogromen_gaf_na_cik/

 • Костадин said:

  Не съм давал право да ми се използват личните данни за други цели и от други лица освен по предназначение за ЦИК.

 • Mariana said:

  Коментар на Borislav Sabev във Фейсбук:

  “Лицето М.Т.Х. с ЕГН: 1111111111 (да, точно така, 10 единици!) е НАЛИЧНО В СПИСЪКА НА:
  ПП Атака на страница 78 ред 773
  ПП Атака на страница 84 ред 835
  ПП Атака на страница 84 ред 836
  ПП Атака на страница 84 ред 837
  ПП Атака на страница 94 ред 934
  ПП Атака на страница 106 ред 1058

  А Лицето Б. Ч. Н. е с ЕГН: 2222222222 (да, пак точно така, 10 двойки!)
  НАЛИЧНО В СПИСЪКА НА:

  КП Реформаторски блок на страница 73 ред 580

  Няколко извода:
  – Честни избори ли? Да ама не. Както и последните, и тези преди тях, и онези преди тези преди тях…
  – ЦИК явно въвежда лицата в списъците електронно, но от там нататък явно никак не се проверява има ли повторения (за справка Лицето М.Т.Х. с ЕГН: 1111111111)
  – ЦИК явно въвежда лицата в списъците електронно, но по никакъв начин не валидира ЕГН-тата.

  В същото време гражданските подписки се гледат под лупа за най-малки грешки! Процедурата нарочно се усложнява в пъти, като дори нарочно се добавят предпоставки за допускане на повече грешки!
  Всички внесени в НС подписки по силата на този закон остават без отговор.”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.