Home » Авторски страници

Кампания за спасяването на мегалитен паметник край с. Старо Железаре

2014.04.21 3 коментара
Spread the love
Снимка: Георги Китов

Снимка: Георги Китов, Вalkanmegaliths.bgjourney.com. Снимката е направено след откриването на кромлеха.

Историческият паметник край с. Старо Железаре, община Хисар, Пловдивска област, е наричан още българският Стоунхендж. Това е един древен мегалит, който българските власти с неописуемото си нехайство са оставили на произвола на съдбата.

Той е открит през 2002 г. от археолога Георги Китов и е втора подобна находка на територията на България, след кромлеха в Долни Главанак. Съставен е от 24 каменни стълба (менхири), разположени в кръг с диаметър 6,5-7 метра.

Според Китов тази древна инсталация е била използвана като своеобразна астрономическа обсерватория. Това, което прави кромлеха единствен по рода си, както в България, така и в света, е фактът, че е бил изцяло затрупан под могила, която го е запазила от ерозията на времето в продължение на хиляди години. Според някои учени мегалитът е от 6-5 в. пр.н.е., но други считат, че е поне с около 1000 години по-ранен.

Снимка: Любомир Цонев, Вalkanmegaliths.bgjourney.com. Снимката е от 2004 г.

Снимка: Любомир Цонев, Вalkanmegaliths.bgjourney.com. Снимката е от 2004 г.

Малко след като е открит в изключително добро състояние, кромлехът край Старо Железаре излиза от дневния ред на българската археология, което води до неговата разруха. Дванадесет години след излизането му на бял свят, той е само едно жалко подобие на това, което е бил веднага след откриването му.

През 2010 г. Министерството на културата издава решение с уверението, че ще се вземе мерки за опазването на тази културна ценност. И до ден-днешен обаче не е направено нищо по изпълнението на това решение.

В средата на февруари 2014 г. един буден българин, Славян Стоянов, подема кампания за спасяването на този древен исторически паметник чрез създаването на общност „Старо Железаре“ в социалната мрежа Фейсбук, която започва да привлича много поддръжници. Към кампанията се присъединяват адвокатката Александра Делова и археологът Бисер Хънтев. Постепенно новината започва да се отразява в интернет, после от местни телевизии и радиостанции, проблемът намира място и в репортажи и предавания на БГ телевизии с национален обхват

Съвсем наскоро бе учредена Фондация „Да спасим кромлеха в Старо Железаре“, която е гражданско сдружение с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза.

Снимка: Любомир Цонев, Вalkanmegaliths.bgjourney.com. Състоянието на културния паметник през април 2009 г.

Снимка: Любомир Цонев, Вalkanmegaliths.bgjourney.com. Състояние на културния паметник през април 2009 г.

След вдигането на шум по този наболял проблем, Министерството на културата взе обаче внезапното решение кромлехът да бъде заровен отново с довода, че няма средства, но ние не сме съгласни с това решение. Считаме, че не това е начинът да се избегне разрухата му и че може да се намери по-добро решение за възстановяването на мегалита и превръщането му също така и в туристическа дестинация.

В момента организираме дарителска кампания. Става въпрос да се осигури начална финансова подкрепа за извършването на изключително належащо теренно проучване за кромлеха, без което не може да се пристъпи към каквито и да е спасителни мерки за консервацията и укрепването му, тъй като Министерството на финансите в България няма отделена такава сума в тазгодишния си бюджет за този археологически обект.

Също така е необходимо да се довърши и археологическото проучване на малката северозападна част от тракийската могила, което е останало недовършено от покойния археолог Георги Китов. За целта е необходимо да съберем първоначалната сума от минимум 10 000 (десет хиляди) лева, с която ще бъде започнато теренното проучване и заснемането на новите граници и охранителни зони за могилата, за да се довърши процедурата за обявяването ѝ за национален паметник на културата.

Снимка: Велин Стойчев,  Balkanmegaliths.bgjourney.com. 2010 г.

Снимка: Велин Стойчев, Balkanmegaliths.bgjourney.com. Фрагменти от кромлеха, снимани през 2010 г.

Постъпването на суми по дарителската кампания ще се извършва по следните две сметки:

РАЙФАЙЗЕН БАНК (България) ЕАД, Сметка в български лева,
IBAN: BG29RZBB91554030787214
BIC: STSABGSF
Титуляр: Александра Делова – адвокат на сдружението

RAIFFEISEN BANK (Bulgaria) EAD , Сметка в евро
IBAN: BG17 RZBB91554430787203
BIC: STSABGSF
Титуляр: Александра Делова – адвокат на сдружението

На страницата ни във Фейсбук може да бъде проследено развитието на всички събития до момента.

 

Радостина Георгиева,

член на Настоятелския съвет на

Фондация “Да спасим кромлеха в Старо Железаре”

н

3 коментара »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.