2024-04-25

31 thoughts on “Как ДПС прави избори в чужбина

  1. Голяма работа..400 или 500 миризливеца,хах! А какво ще правите със другите стотици хиляди миризливеца,бе,глупаци болгарски ?? Ами да не са по-различни другите банди партизански ,които избирате..нали са същите АНТИБЪЛГАРИ като тaя ДПС-формация на БКП/ДС,бе,диванета ?!
    Пука ми за изборите и ганювизмите ви,хаха,наточили се да стават милионери,поредните,но не и последните поред,ама ний шестица от тотото т.е. бюлетина, никому няма да дадем и сме пределно отговорни с това решение! ПРЕСТЪПНИЦИ ний няма да продуцираме,БАСТА!! Избират ми престъпна мафия за висша власт начело в БГ, после се чудят как да се махнат от така създадената от тях кочина,хаха ?! ЛУДИ !
    Абе вие сте луди..КАКВИ ИЗБОРИ са ви патили и не се ли напатихте ?? А ако сте по китната и БЯЛА чужбина какво симулирате че уж ви пука за единствения европейски външен нужник с име „Болгария“ ??!!! Ако сте по широкия свят туй показва че сте се напатили и няма нужда излишно да се дуете като пуяци че уж нещо искате да станело! НИЩО не може да стане в болгарската кочина,НИЩО! Всичко е станало там,всичко за да е именно една горда кочина!

  2. Зоро – къде видя това „послание“ което ти приписваш? Редактора, ако имаше послание да ти изпраща, щеше да ти го напише. Недей моля да обиждаш Еврочикаго – това не е жълта преса.

  3. Дотук посланието на статията го разбирам така – да видим няколко екрана с турски имена и да се възмутим, как така чалмите ще гласуват и ще изберат други чалми за български евродепутати. Много плитко. Истинският въпрос е къде спят българите и защо не гласуват. Неутрализирането на ДПС всъщност никак не би била трудна задача. Както по-горе е посочено, макар и да са многочислени циганите и турците не си мърдат пръста по собствена инициатива. 2009 във Франкфурт имат 0 гласа. Това са ниско образовани бачкатори, които действат като стадо. С елементарна стратегия някоя друга заинтересована партия може да развали рахатлъка на ДПС много лесно. За съжаление няма такава воля.

  4. Edinstveniyat nachin da specheli desnizata e da se glasuva masovo.Trybva da se glasuva za Borisov zachtoto glasuvaneto za malkite desny partii saomo chte otidat glasove na vyatara.Osobenno kogato glasuvame za parlament.Minalite izbori stna tochno tova.Borisov si specheli negovoto no drugite desni ne uspyacha i eto ti koaliziata koyato stana.Sledvashtiya pat ako ne se glasuva totalno za Borisov chte stana sashtoto.Desnite chte vzemat po 2-3 prozenta nyma da vlyazot i novata koalizia shte e bsp dps barekov.Za tova da ne otidat na vyatara tolkova dny protesti sega e momenta izlizame i glasuvame.

  5. С ясен план и стройна организация, без да се жалят ресурси, време и хора, Движението за права и свободи щурмува големите градове в Западна Европа, за да осигури гласовете на своите симпатизанти там за европейските избори на 25 май. Пратеници на ДПС се срещат и агитират на място симпатизанти, паралелно с масирана кампания в социалната мрежа Facebook.

    Целта е в повечето градове извън страната, където ще бъдат открити секции, партията да вземе максимален брой гласове, показва проучване на Mediapool.

    В инициативата дейно участва младежката организация на ДПС. Нейният лидер Илхан Кючюк е на четвърто място в листата на ДПС за евроизборите и шансовете му да стане евродепутат засега изглеждат нищожни, освен при някаква невиждана мобилизация на електората, която би дала четвърти депутат на партията. Повечето социологически проучвания показват, че ДПС ще успее да вкара трима евродепутати, сред които Делян Пеевски, който е на сигурното второ място в листата.

    Европейският рейд на ДПС за привличане на избиратели бе потвърден пред Mediapool от Илхан Кючюк, който обясни, че активисти по места помагат на емигрантите да попълват заявленията си за гласуване в чужбина. За масираната мобилизация на гастарбайтери става ясно и от страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК), където организацията на компактни групи в градове от Западна Европа е очевидна.

    Илхан Кючюк каза пред Mediapool, че младежкото ДПС е създало няколко профила във Facebook с имена на западни държави, където има най-голям брой български турци – гурбетчии, както е обяснено в групите в социалната мрежа.

    Най-голяма е групата „ДПС е в Германия“. Сходни са „ДПС е в Австрия“, „ДПС е в Белгия“, Полша, Франция, Португалия, Холандия и други.

    В групите симпатизантът на ДПС, наричан някъде и „гурбетчия“, може да намери всякаква „полезна информация“ – от снимки на Нина Гергова с обяснения, че контрапротестиращите в България смятат президента Росен Плевнелиев за „заплаха за националната сигурност“, до график на срещи с представители на ДПС като депутатите Нигяр Джафер и Хюсеин Хафъзов, с кметове и заместник-кметове на партията от различни градове и села.

    Две обиколки на Европа

    „Кампанията ни в Европа е на два тура, даже снощи колегите от втория тур се върнаха“, каза Кючюк във вторник пред Mediapool. Целта е на българите зад граница да се обърне внимание и да бъдат агитирани да гласуват, допълни той.

    За интернет-кампанията той обясни, че първоначално младежката организация направила сайтовете във Facebook, но после „по двама – трима доброволци на място“ са се включили и те поддържат страниците. Партията, обаче е създала ред, за бъдат публикувани едни и същи линкове и теми. „Имаме си мейлинг листа и им подаваме информацията, която да качват“, твърди Кючюк.

    Впечатление прави, че във всички групи на ДПС в Западна Европа информацията се „качва“ с няколко минути разлика. Въпреки това младежкият лидер твърди, че няма „изрична организация“.

    Специална организация е създадена обаче за подаването за заявленията за гласуване в чужбина.

    От справка в страницата на ЦИК става ясно, че за тези европейски избори стотици български турци в Германия, Австрия и Белгия и Испания са подали заявления да гласуват извън България. Въпреки специално създаденото за сънародниците ни в чужбина „електронно заявление“, ДПС залага на добре изпитаната практика със заявления на хартия, подавани лично, с отиване на крака до консулството в съответния европейски град.

    Българи в чужбина, които не са част от групите на ДПС, споделиха пред Mediapool, че с отиването до дипломатическите служби се губи страшно много време.

    „Трябва да вземете предвид разстоянията в големите европейски градове, поне половин ден отива в пътуване. Затова е добре, че се въведе облекчението на онлайн заявленията“, твърдят те.

    Факторът „време“ обаче очевидно не е сред приоритетите на ДПС, което предпочита да си гарантира личния ангажимент на избирателите и техния вот в полза на партията.

    Организирано попълване на заявления

    Симпатизантите на ДПС масово са подавали заявления на хартия в консулските и дипломатическите представителства.

    „Да, организирано са попълвани и подавани, има хора, които са там отдавна и са помогнали, по своя инициатива на приятелите си, които са по-нови“, обясни Кючюк пред Mediapool.

    От снимките, публикувани на страниците на ДПС в чужбина, ясно се вижда как присъстващите на партийните сбирки усърдно попълват документи.

    Кючюк също така твърди, че активизирането на партийните емисари в Европа е започнало с официалния старт на предизборната кампания. Проверка в социалната мрежа показва друго. Работата с гастарбайтерите датира още от началото на март.

    Първоначално лидерът на младежкото ДПС каза, че сред подалите заявления да гласуват в чужбина има и хора, които живеят в България, но малко по-късно добави, че „партията в никакъв случай не извозва хора – става дума за такива, които един месец са си в България, два на гурбет“.

    Изборите 2009-а и заявленията сега

    Според експерти на тези европейски избори по всички личи, че ще има бум на гласували български турци в чужбина. „Целта е ясна – освен да вкарат трима души в ЕП, да кажат „ето – вие твърдите, че гласовете от Турция правят нашите мандати, но българите в Западна Европа също гласуват за нас“, твърдят анализатори.

    Според официалните резултати от изборите за Европейски парламент през 2009 г., ДПС има 16 избиратели във Виена. Подалите заявления за гласуване в столицата на Австрия тази година са 411 души, голяма част от които български турци. Гласувалите в Берлин за ДПС също за 16 души. Към момента в Берлин са заявили, че ще гласуват 29 души, като 22 от тях са турски изселници. В Гент (Белгия) през 2009 г. своя вот за ДПС са дали 192 души, а според страницата на ЦИК до момента заявления за гласуване там в консулското представителство са попълнили 303 души, над 200 от тях с имена на български турци. Особено впечатление прави сравнението на гласувалите за ДПС преди пет години във германският град Франкфурт и настоящите подадени заявления. Партията там не е подкрепена от нито един човек, а заявленията за тези избори са 432, половината от които с турски имена. /Mediapool/

  6. „защо да сме възмутени, че ДПС си прави кампания в чужбина?
    ами другите партии какво чакат?“

  7. И аз написах, горе-долу това, което казва Стефан, но системата ме модерира на два пъти – сигурно защото пускам и връзки. Разбира се, ето това е въпроса

  8. всъщност, къде е проблемът ? аз не виждам такъв. има си процедура за подаване на заявления. хората си ги подават. какво лошо има в това? кое не е по правилата? има си процедура по проверка – изпълнява се. резултатът е публчиен. (впрочем, такова изискване в кодекса няма – тук ЦИК се е престарала).

    що се отнася до откриването на секции, то с промените в изборния кодекс, то вече става автоматично за тези градове, в които на предходни избори са гласували 100 избиратели. такъв е случаят на всички посочени по-горе. т.е. и да има и да няма заявления на организирани избиратели от ДПС за тези градове, то това не влияе по никакъв начин на налчиието на секции в тях.

    напротив, похвално е, че избирателите на ДПС имат желание да са изрядни спрямо процедурата , така че да облекчат нещата в изборния ден.

    апропо, предварително подадено заявления или не – това по никакъв начин не влияе на възможността избирателят да отиде и да се впише в избирателния списък в изборния ден, стига да има открита секция в удобно за него място.
    ако ли пък няма – да е мислил предварително. днес секции се откриват само с 40 заявления навсякъде в Европа. да е събрал още 39 сподвижници и да е открил секция ако ще и в неговото село.

    подаването на заявления е облекчение за гласуващия и за секционната комисия, тъй като по този начин той е включен в списъка и не се налага всичките му лчини данни да се преписват в списъка в самия изборен ден. както и да се попълват декларации, че не е гласувал и няма да гласува другаде и т.н. затруднения, които само бавят процеса?

    така че, ако някому толкова пречи ДПС да има гласове в Европа, ами да седне и да агитира хората да отидат да гласуват за ГЕРБ, РБ, БСП, Атака, Бареков… избор дал Господ.
    да подава заявления. ето, става и по интернет.

    защо да сме възмутени, че ДПС си прави кампания в чужбина?
    ами другите партии какво чакат?

    а що се отнася до цитираните заявления, то те са невалидните, а не валидните. не виждам къде е проблемът какъв извод можем да направи. най-много да направим заключение, че подалите ги имат по-ниско от средното образование и не са способни да попълнят коректно заявлението.

  9. всико е ясно – нашите хора без право да гласуват – имат право да гласуват , а вашите хора и всички Бълхари дгд
    отново лъсва фундаменталния проблем на България – липсата на справедливост

  10. Може ли да се докаже, кой ги е изпратил в ЦИК?
    ДПС са срещу гласуването в чужбина и са възможни два основни варианта – 1) да се компроментират добрите нововъведения в приетия неотдавна Изборен кодекс заради възможните фалшификации;
    или 2)да се докаже силата на ДПС зад граница (и сами да се откажем от избори в чужбина).

  11. Къде е прокуратурата? Защо вече не разследва тези откровени и груби фалшификации?

  12. По груба сметка,която направих общо са 430 имена! И това от списъци в европейски държави в които ДПС не търси кой знае каква помощ тъй да се каже. А колко ли такива имена ще са в списъците от Турция??? Да не забравяме по-предишните избори когато в една избирателна секция в изборния ден бяха гласували 2 500 човека или по човек на 20 секунди при 12 часа продължителност.

  13. Според мен в списъка преобладават от Ромски произход !

  14. ДПС, искаме да участвате, но законно, морално, легално, реално, демократично! Знаете ли как се прави това?

  15. Докато агент „Сава“ чрез антиконституционната партия ДПС управлява България, нищо в оня батак няма да се оправи, за мое огромно съжаление.

  16. Ne moje DPS da vlastva v Bulgaria i da se opitva da controlira i eksploatira bulgarskata obshnost v Chicago.
    DPS triabva da ima vlast proportsionalna na svoia elektorat, a ne da dominira bulgarite v Bulgaria i izvan Bulgaria.

  17. ИСКА НИ СЕ ДРУГО ДА.ИСКА МИ СЕ ДА ВЗЕМА ЕДИН ОСТЪР ТЪРСКИ КОЛ И ДА ТИ ГО НАБИЯ ТОЛКОВА ДЪЛБОКО,ЧЕ ДА ЗАСЕГНА ОТДЕЛ ОТ МОЗЪЧНАТА ТИ КУХИНА,КОЙТО ДА ТИ ПРИПОПМНИ КЪДЕ ТИ Е МЯСТОТО-БОКЛУК НА САПУН !!!

  18. Аз бих направил следния коментар. Не са виновни турците. Защо гласуват за ДПС знаем, ето тук можем да си опресним спомените http://www.capital.bg/analizi/2009/07/03/749108_glasovete_ot_ulica_konstituciia/ статията от 2009 г. е актуална и днес. По интересното е друго: защо за 25 години не се направи регистър на избирателите в чужбина, защо и след последните ремонти на Изборния кодекс, пак нямаме постоянни избирателни списъци в чужбина, и накрая – защо няма Избирателен район-чужбина, където избирателите (вкл. турците) да гласуват за кандидати, които се интересуват от тях (и то не непременно кандидати, живеещи в чужбина). Известен факт е, че един Избирателен район – чужбина, не би ощетил или променил изборния резултат на партиите в България. Единствената пречка е – егоизма на ДПС, които искат да редят кандидатските листи в София, а не в Истанбул и Бурса. Така покрай сухото – гори и суровото. Изгарят между 1 и 2 милиона българи в чужбина, които постепенно се отчуждават от всичко българско. България се обезлюдява, застарява, остава без сили, и така докога?

  19. Никой не казва, че ДПС не трябва да учства в изборите. Статията подсказва, че ДПС не играят по същите правила. Или да кажем ясно – не играят по правилата. Не е честно да има 10% избиратели за ДПС, а пък да има 15% мандати за ДПС. Как мислите, честно ли е това?

  20. Вие какво искате? ДПС да не участва в изборите ли? А друго нещо не ви ли се ще!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *