Home » Авторски страници, българи зад граница

Елбетица: народно творчество и съвременен дизайн

2014.04.17 Няма коментари
Spread the love

Българското народно творчество от миналите векове винаги ме е впечатлявало, но то стана особено важно за мен през последните години, когато живея далеч от България. Започнах да търся информация за българската старинна бродерия, намерих книги тук, в Ню Йорк, и в тях видях някои мотиви, които много ме вдъхновиха.

Един от тях е Елбетицата; тя се среща в много райони на България, с различни имена – в софийския край хората са я наричали “роже” или “родже”. Осoбено ми хареса една Елбетица от района на Кърджали, избродирана през XIX век на ръкава на женска риза. Ето я:

Елбетица

Намирам Елбетицата много красива – примитивна, но в същото време софистицирана, много шарена, но направена с добър вкус, чисто декоративна, и в същото време – метафорична, изпълнена със символи и значения. В нея можем да видим многобройни езически символи на природната вселена – сезоните, посоките на света, равноденствията, слънцето. Плодородието на земята е представено чрез цветята, семената и рогата на животните. Като цялостен образ, Елбетицата представя кръговрата на живота и съдбата. Можем да я разглеждаме и като метафора на “заедността” и общността – така трудни като реалност за нашия народ през последните години.

Почувствах нужда да дам нов живот на Елбетицата. Мисля, че съвременната интерпретация на българското творчество може да бъде привлекателна за много хора, които иначе чувстват българския фолклорен дизайн като прекалено остарял и неприложим в съвременната визуална среда.

Няколко български и международни дизайнери проявиха интерес към тази задача, и тук искам да ви покажа техните интерпретации на кърджалийската Елбетицата.

 

Николай Шушулов, български визуален артист, работещ в Прага и София, направи дизайн за платове Елбетица. Ето някои от тях:

1

.

2

 

Алена Милева, художничка от Прага, с академично образование по илюстрация и живопис, направи Дневници Елбетица, ръчно рисувани и подвързани:

3

.

4

 

И две интерпретации от мен, Деляна Симеонова: възглавница Елбетица и покривала за сервиране (placemats), с ръчен блок принт на елементи от Елбетицата:

5

.

6

Цялата колекция Елбетица можете да видите на страниците на моя онлайн магазин, Gaitani NY.

Продължавам да работя по разработването на други мотиви от българското нарoдно творчество, и ще се радвам на сътрудничество с още хора, и по нови идеи. Можете да ми пишете на е-мейл: [email protected] .

С обич към България и креативността на нашия народ,

Деляна Симеонова, GaitaniNY.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.