2024-03-29

1 thought on “Изобретателят на световната мрежа призова за дигитална Харта на свободите

  1. Тим Бърнърс: Бъдещето на журналистиката? В анализа на данни!

    Сър Тим Бърнърс-Лий заяви, че е видял бъдещето на журналистиката – бъдещето е на журналистите, които знаят разликата между CSV и RDF, могат да напишат бързи MySQL заявки с PHP.

    За да могат бързо и сами да открият суровите материали за статията си сред данните, разпространявани от правителствата и местните власти, и др. – дори отвъд националните граници.

    Анализ на данни. Много данни…

    Бърнърс-Лий смята, че бъдещето е в анализа на данни. Много данни. Преди дни при първото публикуване на данни от британското правителство за разходите от министерства, той бе запитан кой ще ги анализира, след като компютърджиите са си намерили други занимания. Какъв е смисълът от това? Кой реално ще държи правителството – или някой друг – отговорно за разходите му?

    „Отговорността би трябвало да е на пресата,“ твърдо отговори Бърнърс-Лий. „Журналистите трябва да могат да боравят с данни. Някога можеше да се добереш до материали, като разговаряш с хората по баровете – и все още може и да е възможно да го правиш по този начин, поне понякога.

    Но сега също така това ще бъде ровене из данни и снабдяване с инструменти за анализа им и подбирането на това, което е интересно. И представянето на това в перспектива, помагането на хората чрез осъзнаването как всичко това се обединява в едно цяло, какво става в страната.“

    Ако това звучи като плашеща перспектива, заслужава си да обмислите факта, че почти никой от курсовете по журналистика понастоящем не преподава някакъв вид анализ на данни – дори в най-простата му форма, статистиката.

    Кога анализите ще станат част от нормалния медиен пейзаж

    Но вероятно това е само началото – и вероятно журналистите няма да бъдат първите, които наистина ще се заровят в данните с най-голям ефект. Въпреки че във Великобритания медии като Guardian, Telegraph и Times имат екипи за анализ на данни, които имат за цел да откриват теми за материали в големи набори от данни, като подробното отразяване на документите от Афганистан и Ирак, получени от Wikileaks, както и развиващия се в момента сюжет около огласените дипломатически документи на САЩ, „по-голямата част от иновациите става извън медиите,“ твърди Брадшоу.

    „Сайтове като Openly Local, Charities Direct, Who’s Lobbying?, Where Does My Money Go? и Scraperwiki – те всички крият реалните си постижения и заслуги. А вършат много важни неща.“

    Но колко точно време ще отнеме, докато методите на журналистиката, анализираща данни – където CSV, RDF, MySQL, PHP и Python станат част от нормалния медиен пейзаж – и се превърнат в ежедневни инструменти на журналистите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *