Home » Авторски страници, българи зад граница

Българите в Бесарабия, Таврия и Крим – фотохроника на ХХ век

2014.03.19 Няма коментари
Spread the love

Izlozhba 2На 20 март от 18.00 ч. в залите на Националния Етнографски музей в София ще се открие фото-изложба, разказваща за живота на българите от Бесарабия, Таврия и Крим.

Тя се организира от екипа на българо-украинския проект “Конструиране на идентичността в контекста на паневропейска мобилност (българите в Украйна и украинците в България)”, с ръководител от българска страна доц. д-р Петко Христов.

Анотация към изложбата:

През 2010 г. Българския младежки клуб „Актив” от гр. Одеса, Украйна, започна кампания по събиране на стари снимки на българи от Бесарабия. Идеята бе да се оформи малка мобилна фото-изложба, която с помощта на фотографията да разкаже за живота на тази българска диаспора. За първи път старите снимки под надслов „Българите в Бесарабия. Хроника на ХХ век” се показват през април на 2010 г. в Одеския литературен музей, Одеса, Украйна. В приветственото слово организаторите отбелязват, че крайната цел е фото-изложбата да бъде представена и в България. Тази идея се осъществява с подкрепата на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

На 17.01.2014 г. фото-изложбата бе открита в Сливен, а на 3.03.2014 г. се откри нейното представяне във Варна. Поради големия интерес авторите на изложбата поканиха и свои колеги от Центъра по българистика към Мелитополския педагогически университет „Б. Хмелницки”, гр. Мелитопол, Украйна, да се включат в изявата с фотографии на българи от Таврия и Крим. Така посетителите на Националния Етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН) ще могат да видят в пълнота цялата българска общност от Украйна.

vistavka_А3_20.03Изложбата се състои от автентични фотографии на българи от историческите диаспори в Бесарабия, Таврия и Крим. Фотодокументите представляват в миниатюра копия на реалността от целия ХХ век. Всяка снимка е къс разказ за отделна личност или за един конкретен момент, за една фаза от историческия процес или за определено събитие от социокултурния живот на тези наши сънародници. Различните сюжети (от сватби, училище, работа, казарма и пр.) фиксират душевните настроения на героите, техните взаимоотношения с времето, бита, възможностите за реализация и диалогизъм. Снимките впечатляват с духа на времето, който се е запечатал върху тях, и чрез тях намира начин да комуникира с нашето съвремие.

.

Максим Димитров,

Информационен портал на българите в Украйна

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.