2024-04-20

2 thoughts on “Искане за кръгла маса за нов модел на съдебната система

  1. Казвате: Не смятам, че избираме лоши депутати, ПО-СКОРО МНОГО ОТ ТЯХ СТАВАТ ЛОШИ ПОРАДИ БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА НЕДЕМОКРАТИЗИРАНАТА НИ СЪДЕБНА СИСТЕМА КЪМ КОРУПЦИЯТА, КРАЖБИТЕ И ДАЛАВЕРИТЕ ИМ.
    Съгласен съм с голяма част от казаното, но тук съм на по-различно мнение – ако съдебната система работеше, в листите нямаше да има много недостойни кандидати, които поради несъвършения Изборен кодекс след това се намърдват в парламента и добиват още по-голям имунитет.

  2. Законите трябва да се прилагат безпристрастно от съдиите и прокурорите. Ако те са нечестни и се облагодетелствуват от лъжите си кой би могъл да ги санкционира?! Едва ли едни съдии („добрите”) ще хукнат да вкарват в затвора „лошите” си колеги. Кой ще преценява кои са „добрите” и кои „лошите”, а може „лошите” да репресират „добрите” …. Общество, чиито съдии са корумпирани е тежко болно и се нуждае от радикално лечение. Единственият, който стои над Парламента, Президента и магистратите е суверена – народа. Един велик държавник бе казал, че НЕДОСТАТЪЦИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА СЕ ЛЕКУВАТ С ПОВЕЧЕ ДЕМОКРАЦИЯ! Демокрацията в България властва над законодателната власт, защото Парламента се избира пряко от народа. Обаче, ДЕМОКРАЦИЯТА ВСЕ ОЩЕ НЯМА НИКАКВО МЯСТО В СЪДЕБНАТА ВЛАСТ У НАС, защото върховния кадрови орган на съдебната власт – Висшия съдебен съвет (който назначава съдиите, прокурорите и следователите от Районен съд и прокуратура до Върховен съд и прокуратура) се избира частично от Парламента, частично от съдиите и прокурорите. Тези избори са резултат от задкулисни интриги и игри на политици и магистрати, зад гърба на народа. Висши, окръжни и районни съдии и прокурори са абсолютно непознати за народа. САМО ПРЕКИ ИЗБОРИ НА МАГИСТРАТИТЕ (ИЛИ НАЙ-МАЛКОТО НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ) ОТ НАРОДА ЩЕ ИЗКАРАТ НА СВЕТЛО КАНДИДАТИТЕ ЗА МАГИСТРАТИ И НАРОДЪТ ЩЕ МОЖЕ ДА ПОДБИРА ПО-ПОЧТЕНИТЕ И ДА ИЗХВЪРЛЯ НЕДОСТОЙНИТЕ. Така е в Америка и в много европейски страни и затова там справедливостта е на много по-високо ниво отколкото в нашата страна. Ако не избираме мажоритарно магистратите, няма кой да вкара в затвора крадливите политици. Ако ще всяка година да правим избори за Парламент нищо няма да се промени – те ще продължават да ни крадат щом няма кой да ги вкара в затвора и да им конфискува откраднатото. Нужно е съвсем малко за да се оправят нещата у нас – всенародни избори на магистрати и справедливостта ще се подобри до невиждани у нас висоти… Политиците и магистратите нямат интерес от това, защото ще намали възможностите им за корупция, кражби и далавери, затова ние-народа трябва да настояваме за въвеждане на демокрацията и в съдебната система!

    Естествено, за кандидат-съдии и прокурори трябва да се допускат само юристи с необходимия опит. Не трябва да се подценява мъдростта на народа. В съдебната система няма дефицит на знания, а дефицит на морал. Ако някои от избраните от нас магистрати се окажат недостойни – на следващите избори ще ги отхвърлим. Само така народът ще дисциплинира магистратите. Не смятам, че избираме лоши депутати, ПО-СКОРО МНОГО ОТ ТЯХ СТАВАТ ЛОШИ ПОРАДИ БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА НЕДЕМОКРАТИЗИРАНАТА НИ СЪДЕБНА СИСТЕМА КЪМ КОРУПЦИЯТА, КРАЖБИТЕ И ДАЛАВЕРИТЕ ИМ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *