Home » Е-Списание, политика

Последни думи в съда на Октай Енимехмедов

2014.02.28 Няма коментари
Spread the love

Из защитната пледоария на Октай Енимехмедов, който на 26 февруари т.г. бе осъден от Софийски градски съд на 3 години и половина затвор за това, че на конференция на ДПС през януари м.г. заплаши с газов пистолет Ахмед Доган.

“Оставам с впечатлението, че обществото е изгубило вяра, че сред нас съществуват герои. Герои, които излагат на риск живота си, за да защитят най-скъпите ценности за един народ. Отказвам да се приема за виновен! Отказвам да се приема за виновен заради съществуването си, за способностите ми, за това, което исках да направя и го направих добре! Ето нещо в полза на историческата истина: Аз, гражданинът на република България, свободен по дух, роб по участ, проявих доблест като героите от древногръцката митология и положих усилия да защитя българския народ, ръководен от чувството си за дълг. Бившите сътрудници на тайните служби не трябва да са в управлението на държавата и не трябва да са лидери на турците в България. Дано с действията си съм почел паметта на хората, които са дали живота си за народа.”

Октай Енимехмедов. Снимка: bnews.bg

Октай Енимехмедов. Снимка: bnews.bg

Според решението на Софийски градски съд, Октай Енимехмедов  е извършил непристойни действия, нарушаващи обществения ред, като е насочил демонстративно оръжие срещу Ахмед Доган и деянието е било извършено с изключителна дързост. Енимехмедов е осъден  да заплати и сумата от 7487.77 лв.

Според прокуратурата, Енимехмедов е искал да убие почетния председател на ДПС и с тази цел е отишъл на конференцията на партията. За умисъла на подсъдимия говорел фактът, че преди да влезе на залата, той отишъл до тоалетната и проверил пълнителя на оръжието си дали е готово да възпроизведе изстрел. Защитата на Енимехмедов е заявила, от своя страна, че той е невинен, като е отхвърлила и обвиненията в хулиганство. Адвокат Борянка Аврамова задава в залата и реторични въпроси: “Скандализирано ли е от постъпката на този млад мъж българското общество? Кое е българското общество? Аз ще ви кажа кое – това е бабата с патерицата, която ме спира и казва: ‘Браво на момчето!’. Срещат ме съдии, прокурори, стотици, хиляди не възмутени, а възхитени…”.

След инцидента на конференцията на ДПС прокуратурата образува първоначално досъдебно производство за закана за убийство. Това решение бе разкритикувано от Лютви Местан, който заяви, че ставало въпрос за опит за убийство на Ахмед Доган.  След няколко седмици прокуратурата преквалифицира обвинението към Енимехмедов като опит за убийство. След поредица от заседания по този процес, на които Доган отказа да се появи като свидетел, негов представил предостави на съда документ, че почетния председател на ДПС бил в тежка депресия и затова не можел да свидетелства. Накрая, след последните свидетелски думи в съда на преки очевидци на инцидента и на съдебни психолози, които първи са разговаряли с Енимехмедов след неговото арестуване, версията за това, че Октай Енимехмедов е искал да убие Ахмед Доган, не бе приета за вярна. Стана ясно, че това, което е искал наистина Енимехмедов, е да унижи публично Доган и да го накара да се страхува.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.