Home » Избрано, политика

Изборният кодекс мина на първо четене

2014.01.23 Няма коментари
Spread the love

Депутатите приеха на първо четене изборния кодекс на левицата

.

Снимка: Георги Кожухаров, в. "Дневник"

Снимка: Георги Кожухаров, в. “Дневник”

След близо 4-часови дебати в сряда (за дебатите – виж по-долу – бел.ред.) днес със 110 гласа “за”, от които 109 на БСП и ДПС, 74 “против” и 8 “въздържали се” проектът на левицата за нов изборен кодекс, внесен от Мая Манолова в края на декември, беше приет на първо четене. Депутатите от ГЕРБ гласуваха “против”, а от “Атака” се въздържаха.

Поправките, внесени от ГЕРБ през юни 2013 г., бяха отхвърлени.

Още при обсъждането на новия проект във временната комисия, създадена, за да приеме нов изборен закон, депутатите от ДПС заявиха, че ще внесат промени между първо и второ четене. Те настояват за отпадане на нормата за уседналост и да се даде възможност за агитация на език, различен от българския. Имат забележки и по идеята за поетапно въвеждане на активна регистрация, което има за цел да изчисти избирателните списъци.

Днес Даниела Савеклиева (ГЕРБ) обяви, че не подкрепя проекта на БСП, защото той запазвал деня за размисъл, нарушен грубо при предсрочните избори през май 2013 г. “За мен това е просто цинизъм”, заяви Савеклиева.

Десислава Атанасова (ГЕРБ) допълни, че новият кодекс не постигал нито една от целите, идеите и интересите на обществото. “Нещо повече – осигурява възможност за контролиране на вота, за контролиране на цялата ЦИК и служи, за да осигури изборната победа на БСП”, обяви Атанасова. По думите ѝ въпреки заявките, че е изготвен с помощта на гражданското общество, всички неправителствени организации са отказали да го легитимират, а в дискусиите са се включили само хора от контрапротеста в подкрепа на кабинета и “обичайното обкръжение на премиера като петна, лекета и шамари”.

Новият закон ще постигне едно – една госпожа ще се закичи с поредното си познание в манипулацията на изборния процес. Досега само участваше в ролята си на клеветник в една костинбродска манипулация, заяви Атанасова, като намекна за зам.-председателя на парламента Мая Манолова (БСП), под чието ръководство беше изготвен проектът. Акцията, в която бяха открити бюлетини в печатница в Костинброд ден преди предсрочните избори през 2013 г., беше направена след сигнал на Манолова.

Атанасова заключи, че новият кодекс няма да направи БСП победители “и ще ви бием за десети пореден път”.

Колегата ѝ Емил Радев посочи, че проектът е отстъпление от това, което обществото иска, няма мажоритарен елемент и само закрепва статуквото в българската политика. Законът се приемал “както всички закони в последните месеци – непрозрачно, без становище на Венецианската комисия, в 12 без 5, три месеца преди изборите”.

Манипулация е, че гражданското общество стои зад новия кодекс. Продуктът на Манолова, Бисер Петното и Йоло Денев няма да ви донесе изборна победа, обяви Емил Радев. И обвини управляващите, че искат изцяло да превземат Централната избирателна комисия (ЦИК), но нямало да успеят с фалшификации и манипулации.

Изборният кодекс на Фидосова е отменен и никога повече ГЕРБ няма да може да печели служебно избори, обяви от своя страна Мая Манолова, като препрати към основния автор на предишния кодекс – председателя на правната комисия в миналия парламент Искра Фидосова (ГЕРБ).

“Няма да има Костинброд. Никога повече ГЕРБ няма да печели избори. Никога повече Цветанов няма да бъде вътрешен министър, никога повече Борисов няма да бъде премиер”, заяви Манолова. И посочи, че големият отсъстващ в писането на новите изборни правила е бил и ще бъде ГЕРБ. “Избори не се печелят с изборни правила, печелят се с доверието на хората. Никога повече няма да ги получите, защото излъгахте хората”, продължи зам.-председателят на парламента и заключи: “Сложихме точка на Костинброд, на фалшификациите с бюлетини, на контролирания вот, на кодекса “Фидосова”. Те са в историята.”

При дебатите в сряда ГЕРБ нападна управляващите, че искат нов кодекс само за да сменят действащата ЦИК. Проектът на БСП предвижда професионална ЦИК, която да се избира от парламента, а не, каквато е практиката, от президента. Опозицията критикува законопроекта и за заложеното в него фабрично номериране на бюлетините. И обявиха, че в над 90% от текстовете той повтаря действащия кодекс.

От “Атака” пък се обявиха за задължителното гласуване като гаранция против лобистки интереси, против участие в изборите на ДПС, която под строй извеждала хората до урните. И обвиниха ГЕРБ в опити за манипулация при предишни избори, докато новият кодекс нямало да им даде такава възможност.

.

—————————————————————————————————-

ДЕБАТИТЕ

Съставянето на нова централна избирателна комисия, изборният туризъм и принципът на уседналост – това бяха основните точки, по които депутатите спориха близо четири часа при обсъждането на първо четене на новите изборни правила.

В проекта на Мая Манолова (БСП) се предвижда създаване на нова ЦИК, която ще се избира от Народното събрание, а не каквато практиката – от президента, когато става въпрос за парламентарни, местни и евроизбори. От опозицията обявиха, че проектът на левицата преповтаря 80-90% от действащите правила и заподозряха, че основната цел на приемания в “12 без 1” кодекс е смяна на сегашната ЦИК.

От ГЕРБ обвиниха управляващите, че се стремят към служебна победа, като въвеждат порочната практика всяка власт да пренаписва изборните правила. От ДПС настояха да се даде възможност за агитация на майчин език и оспориха заложения принцип за уседналост, защото текстовете давали няколко различни дефиниции на термина “живял” и това създава условия за дискриминация на някои избиратели.

Според бившите управляващи, когато лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че ще изрови земята, за да спечели евроизборите, е имал предвид тъкмо новия изборен кодекс. “Като смокинов лист на вашето желание да доминирате изборния процес сте сложили текста, че председателят, зам.-председателят и секретарят на ЦИК не може да са от една политическа сила, но това не може да прикрие желанието ви да спечелите изборите служебно”, обърна се към левицата Димитър Лазаров (ГЕРБ). Той обвини управляващите, че искат да върнат “чавката” (отметката) като знак за гласуване в бюлетината, за да контролират вота.

Според Данаил Кирилов (ГЕРБ) не е добра идеята за създаване на постоянна ЦИК. “Ще настъпи хаос със секционните избирателни комисии, ще бетонираме една ЦИК, която няма да може да си одобри книжата и документите за провеждане на европейските избори”, отбеляза той. “Подкрепяме активната регистрация при избирателните списъци. Това е положително намерение, но като се направи по предложения начин, рискът да се ограничи вотът на опозицията е огромен, особено когато опозицията е дясна, особено когато десните хора напуснаха страната”, предупреди той.

Не сме в епохата на Великолепния век

Цвета Караянчева (ГЕРБ) се обяви за запазване на уседналостта и призова управляващите да не се опитват с изборни правила да си гарантират топлото депутатско местенце. “Съгласни ли сте, ако дойде някой у вас на гости и премести спалнята в тоалетната, а мивката – в хола, и така да седите четири години”, попита тя и добави, че не сме в епохата на Великолепния век и волята на падишаха не е толкова важна. “Те не са гости, те са граждани на България”, отвърна й Мустафа Карадайъ (ДПС), който е бивш секретар на ЦИК.

Мая Манолова пък призова в дискусията да участват само депутати, които са чели проекта, знаят за какво става въпрос и имат предложения, които да подобрят проекта. Промени за уседналостта не са предложени, тази тема не стои пред българския парламент днес, крайно време е да се спре с измислянето на изкуствени заплахи с цел сплотяване на електората на ГЕРБ в смесените райони, заяви Манолова. И призова депутатите да не четат старите си изказвания от обсъждането на проекта на Искра Фидосова.

Агитация на майчин език

Мустафа Карадайъ обясни, че задължението предизборните агитациите да се водят само на български език нарушава европейското законодателство. “Ние сме държава – член на ЕС, и като такава в нашите местни избори кандидати могат да са граждани от страни – членки на ЕС. По този въпрос много сериозно трябва да мислим. Безспорен е фактът, че малцинствата трябва да участват активно в изборите, да правят информиран избор и кампания на майчиния си език”, заяви той.

Нов изборен кодекс е задължителен и това е тест за демократимчност, за демократично усещане, за демократично мислене, в крайна сметка тест дали това нещо може да го възпроизведем в норма, коментира още Карадайъ. Според него действащият кодекс тотално се компрометирал заради действията на ГЕРБ и напомни на изборите през 2011 г. и 2013 г.

Веселин Вучков от ГЕРБ пък предупреди, че заложеното предварително фабрично номериране на бюлетините е опасно, защото може да се засили елементът контролиран вот. На ниво малки избирателни комисии ще се разбере кой как е гласувал. Може предварително да се всява страх у избирателите – особено в малките населени места, смята той.

ГЕРБ с ноу-хау за манипулации

Павел Шопов от “Атака” пък му отговори, че ГЕРБ разви в годините ноу-хау на фалшификация на изборите на най-висше ниво. “Когато ви слушам опасенията за номерирането на бюлетините, аз си представям как тази номерация би ви пречила за фалшифициране. Когато говорите за възможността да се създадат преброителни центрове, си представях кадрите от 2011 г., когато двама ваши депутати носеха чувалите с бюлетините”, каза още Шопов. Според него новият изборен кодекс на Мая Манолова слага край на фидосовщината.

От “Атака” се обявиха за задължителното гласуване като гаранция против лобистки интереси, против участие в изборите на ДПС, която под строй извежда хората до урните. Ако искате бъдещите избори да не бъдат купени, вслушайте се в нашите предложения, те са верният път, посочи той.

Източник:  в. “Дневник”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.