Home » Авторски страници, политика

Граждански организации търсят съдействие от президента във връзка с жалбите от България в ЕСПЧ

2014.01.30 Няма коментари
Spread the love

1175074_205753476260442_1865585336_nДнес от 9.00 часа местно време пред Висшия съдебен съвет в София  се проведе протест, организиран от Национална Гражданска инициатива „Против корупцията, за честно правосъдие и правова държава“, Гражданско сдружение за защита на гражданите, граждани от Русе, Кюстендил, Враца и София. Беше входирано Заявление за достъп до обществена информация, в което се иска отговор на въпроса:

„След като в Наказателния кодекс магистратите са извън лицата, носещи наказателна отговорност за потвърждаване на неистина в процеса (наказуеми са само вещите лица, свидетелите и тълковниците, но не и съдии и прокурори), съществува ли законов механизъм за гарантиране решаването на делата според истината?“

В 11 часа пред Президентството на Р. България бе прочетено и официално входирано писмо, с молба за съдействие от страна на Президента, за изискване чрез посланика на България във Франция копия на всички откази за разглеждане на жалби на български граждани от 2011 г. досега, изпратени до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, поради съмнение в преднамереност и формално отхвърляне. (Текстът на това писмо може да се прочете по-долу – бел.ред.)

По-късно днес, от 18 часа местно време, на площада пред храм „Св. Неделя“ в българската столица ще се проведе и молебен „Молитва за България“. Участниците в него ще се помолят заедно да се изчисти българското общество от политически лицемери и безродници, да се възроди страната и да има шанс за истинска българска държавност.
 

 

––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

До Президента на Република България

г-н Росен Плевнелиев

От Национална Гражданска Инициатива

„Против корупцията, за честно правосъдие и правова държава”

 

Уважаеми г-н Президент,

От 2011 година до днес неправомерно чиновници, работещи в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, лишават стотици български граждани от правото им на справедлив съдебен процес в ЕСПЧ – Страсбург. Този съд се явяваше последна надежда за търсене на справедливост от пострадали граждани от несправедливи съдебни решения на българския съд. Беше възможност за преразглеждане и оценка на работата на родни магистрати. Зачестиха в огромна степен отказите на ЕСПЧ да се занимава с казуси от България, която има това право като страна членка на ЕС. Поголовно в отговор на жалбите се изпращат бланкови съобщения за отказ по допустимост, без посочени конкретни алинеи от членовете на конвенцията, без копия от решения към тях, както и се отказва всякаква допълнителна информация.

Обръщаме се към Вас с молба да упражните своите правомощия, относно защита правата на българските граждани, като разпоредите на посланика на Република България във Франция да изиска незабавно копия на всички решения, с които са отказани жалби на наши сънародници да бъдат допуснати до разглеждане, от 2011 г. до днес, тъй като същите предстои да бъдат унищожени.

Имаме основателни съмнения, че жалбите въобще не се разглеждат от съд, а са предоставени за решаване от „съдебни помощници”, лица, изпратени чрез Министерство на правосъдието на работа в ЕСПЧ – неуспели български адвокати, които чрез „услугата” да не допускат жалбите се „разплащат” за назначението и заплатите.

Във всички съобщения, с които разполагаме – повече от 100 на брой, за недопускане до разглеждане е посочено, че решението е взето от едно и също лице – съдия Г. Николау от Румъния. Това ни усъмни в преднамереност и нарочно отношение.

Възнамеряваме да поискаме разследване на случая от Прокуратурата на Република България и от чуждестранни независими институции.

.

От името на Национална Гражданска Инициатива

„Против корупцията, за честно правосъдие и правова държава”:

Бойко Никифоров

Катя Донкова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.