Home » Авторски страници, политика

Демокрация и избори

2014.01.09 Няма коментари
Spread the love

От автора:  Повод за написването на статията е упоритото натрапване на избирателите от депутатите на недомислен Изборен закон, който недопуска в парламента независими кандидати и възпроизвежда политическото статукво.

.

indexПартиите. Обществата са съставени от екотически, етнически, съсловни и класови, големи социални групи. Някои от гражданите принадлежат по на няколко от тези родове групи. Родовете групи се делят по на три вида – леви, средни и десни. Левите класови групи са съставени от гражданите, които работят на изпълнителски длъжности; десните са съставени от гражданите, които работят на ръководни длъжности или са инвеститори. Средната класа е съставена от гражданите на дребния бизнес, които съчетават изпълнителски труд със саморъководене. Тройно е деленето и на останалите родове групи, но по други признаци.

Политическите борби са следствие на противоречивите интереси на видовете групи. Борбите са спонтанни или ръководени от граждански активисти или политически сдружения – партии, съюзи и пр. Партиите оцеляват, когато са програмно идентифицирани със здравите интереси на големите социални групи. Мнозинството от създаваните партии са котерии, целящи намиране властова работа на членовете си и получаване на субсидии. Несериозни са партиите със загадъчни или профанни имена – “България на гражданите”, ГЕРБ, “Атака”, Бирена партия и пр.

Демокрацията. Антонимът на демокрация е диктатура. Между тези крайни форми се намира конституционната монархия. Демокрацията, като метод за ръководене на държава, съществува в две властови форми – пряка и представителна. Представителната е законодателна и изпълнителна. Пряката законодателна се осъществява от избирателите чрез законодателни предложения и референдуми. Представителната законодателна се осъществява от депутати, чрез приемане на закони. Тя е тристепенна: пълна, когато решенията се вземат със 100 % “за” – консенсус; компромисна, когато решенията се вземат с 75 % “за”; диктатура на мнозинството, когато решенията се вземат с 51 % “за”. Правото на вето е диктатура на малцинството.

Адекватните избори за общински съветници и депутати са пропорционални. Те съчетават избори с определяне процентите (структурата) на политическите сили в съветите или парламента.

Адекватните избори за изпълнителна власт са мажоритарни. Те дават възможност за персонален избор между номинирани кандидати.

Големите проблеми на пропорционалните избори, провеждани по недомисления закон, са: неравнопоставеност на кандидатите пред избирателите; подвеждане на избирателите чрез популистки обещания и купуването на гласове; възможности за техническо фалшифициране на резултатите.

Провеждането на избори се урежда от серия закони, групирани в изборен кодекс. Един от законите урежда изборите на депутати.

Оптималните избори. Страната се разделя на едномандатни изборни райони. Кандидатства се самостоятелно, а не в листи. Гражданите, живеещи в чужбина, формират свои изборни райони.

Изборите се провеждат от партийно независими ЦИК, РИК-ове и СИК-ове, групирани в изборни пунктове. СИК-овете са от двама чиновника, единият от които е ръководител. Те изработват избирателните си списъци. Законът забранява, както купуването на гласове, така й предизборните митинги, концерти, плакати, листовки, агитирането “от врата на врата”. Месец преди изборите всеки избирател получава, отпечатани от ЦИК, набор еднолистни оферти на кандидатите в неговия район, съдържащи снимка, информация за кандидата и предизборните му обещания. Изборната бюлетина, съдържаща номера на изборния район, имената на кандидата, партийната принадлежност или независимост, е част от офертата. Оферирането постига фактическа равнопоставеност на кандидатите пред избирателите и дава възможност за персонален избор.

Спокойно прочел офертите, избирателят изрязва избраната бюлетина и я поставя в полученото заедно с офертите пликче, адресирано до неговата СИК. Избирателите, желаещи запознаване с кандидатите, ги посещават в партийните клубове или в шатрите на независимите кандидати.

В изборния ден, избирателят или негов пълномощник, посещава своята СИК. След проверката в изборния списък, той пуска пликчето си в урната, а чиновникът му благодари за гласуването.

След приключване на изборния ден, под зоркото око на застъпниците, чиновниците на СИК отварят урната, вадят бюлетините от пликовете, отделят недействителните, сортират действителните по кандидати, преброяват ги, съобщават резултатите. При съгласие на застъпниците, попълват протокола, който заедно с пликовете и бюлетините предават на чиновници от РИК, дошли в изборните пунктове. При верни контролни суми се получава разписка, копие от която се дава на всеки застъпник.

Привилегията – кандидатствуване на независимите кандидати в повече от един изборен район, в съчетание с участие на партийните кандидати само в един, изисква ползване на специален алгоритъм, за назначаване на прескочилите цената на мандат, в район, където са получили най-много гласове.

Оптималният изборен закон разрушава политическото статукво, намалява броя на СИК-овете наполовина, икономисва на данъкоплатците три четвърти от разходите за избори.

 

Венелин Чалъков

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.