2024-04-26

3 thoughts on “2000 г.: Защо напускам България? / Променило ли се е нещо днес?

  1. Преди седем години съпругът ти беше пребит, виновниците останаха ненаказани, а ти взе решение да емигрираш в Канада и изброи причините в открито писмо, което дълго се разискваше в интернет. Защо избра да се върнеш?
    – Ох, това писмо не спира да ме преследва! С него станах по-известна, отколкото с всичките ми пиеси. Понякога се проклинам, че го написах, искам да забравя онзи период… Заминахме през есента на 2000-а, лятото на 2001-а се прибрах. Съпругът ми остана по-дълго, но пак се върна. Разведохме се. За себе си много бързо разбрах, че там няма да мога да пиша. Щях да съм добре материално, но какво от това! Години след завръщането ми сънувах спокойствието и усмихнатите хора от Торонто. Но помнех, че не съм видяла щастлив емигрант. Може би трябваше да издържа заради сина ми, не знам… Сигурно ще напиша един ден роман, защото искам да осмисля всичко това. Знам какво ще е първото изречение: „Моята история се състои от неща, които никога не можеха да ми се случат.“ Надявам се, че съм загърбила черния период от живота си, сега много бавно и несигурно все още стъпвам на краката си. Тренирам позитивно мислене, опитвам се да преструктурирам живота си. Не ми се иска да си припомням как, когато се върнах, стоях две години без работа, без мъж, без жилище и се опитвах да започна всичко от нулата.

  2. I az kato teb Jna obicham rodinata si v kojto sam izrasnala no zivej ot 15 godini veche navan.
    Pri vsjko zavrashtane v stranata ni se vazmoshtavam v barzoto razvitie na prestapnosta i korupcijta uu nas.
    A tozi prost i lementaren nachin na obshtuvane mezdo horata e uzasen i nepriemliv. Imam sin na 5 godini i toi e nai goljmata mi prichina da zivej v Chuzbina. Nikoga njma da sr varna v Balgaria zashtlo iskam az i chlenovete na moeto semeistvo da imat prava, sigurnost i zashtitaaz, socialna
    i zdravna sistema kojto da raboti za grazdanite a ne za korumpiranata politicheska
    Bolno i sramno mi e kogato vseki pat svarzvat stranata ni s ponjtij
    kato krazbi, falshificirane, iznudvane, prostitucia, korupcia,prodavane na deca i oshte drugi.
    Horata na van zapo4naha da stavat skeptichni i rezervirani kam nas i vsichki nie plashtame tazi cena a ne tezi nekompetentni nekadarnici koito narichat sebe si politici na koito lipsva cenostna sistema.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *