Home » Е-Списание, история, политика

Призив на КИД “Будител” до Европейския парламент и ЮНЕСКО

2013.12.10 Няма коментари
Spread the love

Културно-историческо дружество “Будител” – Батак е изпратило до Европейския парламент (Комисията по култура и образование и комисията по човешките права), до ЮНЕСКО и до Българо-американската фондация “Макгахан” Отворено писмо – Призив за спасението на черквата-костница и музей “Св. Неделя” в гр. Батак. Писмото започва с думите на Ламартин: „Нека те съхранят този паметник! Той ще научи техните деца какво струва независимостта на един народ, показвайки им на каква цена техните бащи са я платили.” (Lamartine, “Voyage en Orient”)

Причината за Отвореното писмо е обоснована така: “Мълчалив отказ и бездействие на български отговорни институции и Главния Прокурор на Република Българя да изпълнят законовите си правомощия и отменят незаконното приватизиране на недвижими и движими културни ценности – публична собственост. Този акт е направен чрез заблуждаване на държавната власт и българската общественост, извършвайки престъпления съгласно НК чрез съставянето на документи с невярно съдържание за незаконно присвояване на национален паметник на културата – църква-костница и музей „Св.Неделя“ в гр. Батак, обл. Пазарджик, България, ведно с музейните експонати – костите на загиналите за Освобождението на България от турско робство през 1876 година българи-батачани. Целта е извличане на лична облага за Пловдивска митрополия в частна полза, под претекст, че е извършена канонизация. Канонизацията е символичен религиозен акт на Православната ни църква и няма никакви правни последствия.”

В писмото са отправени следните искания:

“Във връзка с директивите на „Конвенция за защита на архитектурното наследство на Европа”,”Европейска конвенция за защита на археологическото наследство”, “Конвенция за защита на човешките права и свободи”, призоваваме Европейският Парламент и Световната съвест да настояват Българското правителство да приложи законите на Република България, гарантиращи съхранение и опазване на културно-историческото ни наследство – църквата-костница и музей „Св.Неделя” в Батак в едно с музейните експонати – веществени доказателства за Априлското въстание от 1876г., което е и Европейско културно наследство, съгласно ратифицираните конвенции.

I . Да се отмени фалшифицирания документ Акт за Частна Общинска собственост (№504/от 06.04. 2011), според който Публичната държавна Собственост на църквата-костница в Батак (oдържавена съгласно ,,Закона за издирване на старините 1890“, ,,Закона за Старините от 1911 г.“, ,,ПМС 1608 от 1952 г.“ (и в последствие никога не е Раздържавявана) незаконно става Частна Общинска Собственост. Виновните за това престъпление (кмета на Батак), да бъдат наказани съгласно НК на РБ. /членове: 310,311,285,209/, след наказателно преследване, което Главният прокурор е длъжен да направи.

II. Съгласно закона да се издаде Акт за Публична държавна собственост на църква-костница и музей „Св.Неделя” (ПДС съгласно законите от 1890 г., Закона за старините 1911 г. и ПМС 1608 от 1952 г.).

III . Да бъде приложена принудителна административна мярка №93-00-13/13.08.2012 г., наложена от Министъра на Културата срещу незаконни намеси на пловдивския митрополит в църквата-костница и музей „Св.Неделя”, както закона предвижда, а именно:
Да се възстанови музейният статут и автентичен вид на Историческата църква-костница и музей „Св.Неделя” гр. Батак, защото само така тя може да изпълни своята историческа мисия: ,, Да възпитава всички български граждани, независимо от вероизповеданието им в дух на патриотизъм, родово чувство, национално самосъзнание и национална идентичност“.

IV. Да се наложи изрична забрана върху паленето на свещи в църква-костница и музей „Св.Неделя”, за да се запазят историческите доказателства за жестокото потушаване на Априлското въстание през 1876 г. В противен случай саждите и дима от горящите свещи ще заличат следите от кръв и куршуми по стените, които са историческите доказателства за извършения геноцид над българския народ. Свещите да се палят в параклиса, изграден в двора на църквата-костница, както е предвидено от нашите прадеди.

V. Настояваме Министърът на Културата да направи инвентаризация на костите/музейни експонати/, съгласно изискванията на Закон за Културното Наследство, Наредба Н-6 за формиране и управление на музейните фондове, Закон за закрила и развитие на културата, за да се констатира липсват ли музейни експонати, като имаме предвид сигналите за незаконната търговия с кости.

VI. Настояваме костите (основен музеен фонд) да бъдат обследвани спешно от учени-микробиолози и антрополози, за да се установи степента на тяхното увреждане вследствие микробиологични процеси, причинени от измиването с вино, масла и вода. Настояваме след това костите на дедите ни да бъдат консервирани отново.

VII. Да се наложи забрана върху печатането и продажбата на иконата и „Житие и акатист на светите Баташките новомъченици”, с които е извършено Национално предателство срещу нашето Отечество-България чрез фалшифициране на истинската история за Априлското въстание през 1876 г. и неговото потушаване, и които представляват продължение на антибългарския проект,,Митът Батак“ на ,,учените“ Мартина Балева и Улф Брунбауер от Института за Източна Европа в Берлинския Свободен Университет. Авторите да бъдат съдени за фалшификация на историята, защото историята на Априлското въстание е написана достоверно и честно от очевидци и съвременници като З. Стоянов, Дж. Макгахан. http://archive.org/stream/TurkishAtrocitiesInBulgaria/bulgaria_macgahan1876#page/n31/mode/2up; Уилям Гладстон („Bulgarians horrors and the question of the est”) https://archive.org/stream/bulgarianhorrors00gladiala#page/n3/mode/2up, А. Горанов, Д. Страшимиров и др. учени, за да не се забравя, че баташките въстаници загинаха за Свободата – най-ценното благо за човека, а не за вярата.

575361_235424073291038_1027217505_n

Целият текст на Отвореното писмо “ПРИЗИВ ЗА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАНТЕОН НА СВОБОДАТА: църква-костница и музей “Света Неделя” гр. Батак” може да се прочете тук: Вuditel1batak.blog.bg

Текстът на Отвореното писмо на френски може да се види тук: APPEL AU SAUVETAGE DU PANTHEON DE LA LIBERTE BULGARE l’église-ossuaire et musée Svéta Nédélya de Batak

1470414_235424519957660_321874471_n

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.