Home » българи зад граница, Е-Списание

Честване на Деня на Западните покрайнини в КИЦ “Босилеград”

2013.11.09 Няма коментари
Spread the love

На 8-ми ноември от 17 часа местно време, в Културно-информационния център на българите в Босилеград се проведе възпоменателна вечер по повод Деня на Западните покрайнини.

Снимка: Фейсбук

Иван Николов (в средата) на възпоменателната вечер в КИЦ “Босилеград”. Вляво от него е Ангел Джамбазки. Снимка: Фейсбук

Културна програма по този повод изнесе певчески хор „Добри Христов” от Перник с изпълнение на църковни песнопения и български възрожденски песни.

Председателят на КИЦ „Босилеград” Иван Николов поздрави гостите като подчерта, че 8-ми ноември е безспорно най-трагичната историческа дата, която определя миналото, настоящето и бъдещето на Западните покрайнини. На този ден сръбската окупационна армия окупира Босилеград и Цариброд и започва политика на сърбизация и обезлюдване на Западните покрайнини.

Обширна историческа лекция за събитията, довели до Ньойския диктат, за самия Ньойски диктат и за борбите на българите в Западните покрайнини за повторно присъединение към България до Втората световна война и след нея, изнесе г-ца Нена Василева, историк от Босилеград.

На възпоменателната вечер дойдоха и поздравиха присъстващите членове на ВМРО – София със зам. председател Ангел Джамбаски, както и представители на ВМРО – Кюстендил, на Национален фронт за спасение на България, ТВ СКАТ, Национално движение „Западни покрайнини”, Демократичен съюз на българите, Матица на българите в Сърбия и гражданско сдружение ГЛАС.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.