Home » Избрано

Столипиново – разпределителен пункт за нелегални емигранти

2013.11.30 Няма коментари
Spread the love
Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Недобрият контрол на границата с Турция по отношение на бежанците и имигрантите отдавна се превърна в критика особено на националистическите партии към сегашното управление. В парламента депутатът от „Атака” Десислав Чуколов дори посочи, че Турция има организирана политика по въпроса – допуска трафиканти, които да прехвърлят групи имигранти през границата, като турската гранична полиция им оказва мълчаливо съдействие.

Дали това е така остава отворен въпрос, но разследване на Нова телевизия показва, че в България всъщност има „разпределителна гара” за нелегално вкарани на наша територия имигранти – ромският квартал „Столипиново”. Там арабите се сливат с ромите и стават много трудно откриваеми – защото дори за жителите на „Столипиново” е трудно да кажат колко точно хора има в квартала.

Преди няколко дни в блок на улица “Крайречна“ са открити 19 сирийци. Всички те са били натъпкани в апартамент, в който днес няма никой. Тези хора са отведени в София, в бежански лагер, разказват местните. И добавят, че трафикантите искат до 20 хил. евро на имигрант, за да го прехвърлят от Сирия в Западна Европа.

“Смятам, че в „Столипиново” срещу пари всичко може да се направи. Не 19, а 9000 хиляди човека могат да открият там. Влизат и се смесват сред местното население и стават много трудно откриваеми, ако няма отвътре човек, който да сигнализира за тяхното присъствие”, коментира Малек Насер, председател на сирийската общност в Пловдив.

“Това, което знам, го знам от хора, които съм срещнал като бежанци. Сумите варират от 1500 до 15 хиляди евро, зависи от коя точка в Турция ги поемат и какви са обещанията към тях, до коя точка ще ги изпратят. Обаче в повечето случаи, по-голяма част от тези хора биват излъгани. Контрабандистите им вземат парите, карат ги до границата и ги зарязват. В най-добрия случай до някой град”, допълни д-р Насер.

Източник:  Actualno.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.