Home » Е-Списание, политика

Посланикът ни в Бразилия може да бъде отзован предсрочно заради случая “Боевски”

2013.11.06 Няма коментари
Spread the love
Чавдар Николов

Чавдар Николов

Задграничният мандат на Чавдар Николов, извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федеративна република Бразилия, да бъде предсрочно прекратен. Това е дисциплинарното наказание, което e наложил министърът на външните работи Кристиан Вигенин, след като се запознал с протоколите от заседанията на Дисциплинарния съвет на МВнР и събраните доказателства по образуваното дисциплинарно дело, съобщиха от българското Външно министерство.

“Действията на посланик Чавдар Николов във връзка с процедурата по експулсиране на Гълъбин Боевски представляват нарушение по чл. 89, ал. 2, т. 1 от Закона за държавния служител – неизпълнение на служебни задължения. С действията си служителят е нарушил и чл. 28, ал. 1 от Закона за държавния служител и  чл. 17, ал. 1 от Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация, като е уронил престижа на държавната служба, в частност на дипломатическата служба.”се казва в съобщение на МВнР.

Извършеното нарушение е довело, от една страна, до липса на предварителна информация в МВнР относно факта, времето и основанието за завръщането на Гълъбин Боевски в България, и от друга страна – до липса на съответната информация за други държавни органи и институции, имащи пряко отношение към случая „Боевски“ по силата на своите функции – Прокуратурата и Министерството на правосъдието.

Външният минстър ще инициира приемането на решение на Министерския съвет за предложение до Президента за издаване на указ за освобождаване на Чавдар Николов от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федеративна република Бразилия.

 

Еврочикаго 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.