Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Подготвя се втора среща на българите зад граница – в София преди Коледа

2013.11.06 4 коментара
Spread the love

margarita_popovaВицепрезидентът Маргарита Попова подготвя втора среща на българските общности зад граница. Идеята е тя да се състои в българската столица в дните преди Рождество Христово. Във връзка с това от Президентството изпратиха писмо до различни представители на българските общности в чужбина. В писмото се казва:

Почти година след конференцията в Брюксел част от важните неща, които записахме  в меморандума, бяха задвижени. Вътрешнополитическите  събития през 2013-та за съжаление  отложиха финализирането на Стратегията  за българите в чужбина.

Държейки на своя ангажимент от ноември 2012-та, вицепрезидентът Маргарита Попова положи много усилия да интегрира вниманието на всички власти към исканията, идеите и проблемите на българските общности зад граница. Макар това да е трудно занимание на фона на релефния и напрегнат политически пейзаж в България.

Действащият Закон за българите, живеещи извън Република България, предвижда създаването на Национален съвет с участието на представители  на българските общности извън страната. Повече от десетилетие този орган не е формиран. Това напълно лишава българите в чужбина от съучастие при изработването на политиките в отделните сектори на обществото и на визията за развитието на България изобщо. Факт са критиките на българите в чужбина както към този закон, така и към Изборния кодекс.

В поредица разговори с  изпълнителната и законодателната  власт Вицепрезидентът постави  нетърпящи отлагане въпроси, свързани с политиките за българите в чужбина. Постигнатият ефект – тези въпроси  влизат в дневния ред на институциите. Неотменна позиция на г-жа Попова е, че преди да се пристъпи към каквито и да било институционални действия, трябва да бъде чута позицията на представители на българските общности в чужбина. Затова се обръщам към вас с въпрос какъв би бил интересът ви към:

– Провеждането на втора конференция на българите в чужбина, в София, непосредствено преди Коледните празници на тази година;

– Дискусия по следните теми: критерии за излъчване на представители на българските общности зад граница в Националния съвет за българите в чужбина; как да бъдат излъчени представители на общностите в съвета; баланс на представителството; има ли необходимост от промяна на действащия Закон за българите, живеещи извън Република България; къде да бъде структуриран евентуален национален орган с оглед независимост от политическата конюнктура.

Първата ни среща  бе осъществена в Европейския  парламент. Предлагаме втората конференция  да се състои в българското Народно събрание, ако подкрепите идеята за това и можете да излъчите за участие свои представители в за посочения период. По инициативата на Вицепрезидента в Парламента вече бе проведен предварителен разговор и идеята бе посрещната позитивно.

Разчитаме на бърз отговор  от ваша страна. Предложението за провеждане на форум през декември почива върху хипотезата, че мнозина от вас са планирали идване в България по това време. Ако не можем да съберем достатъчно потвърждения, разбира се ще предложим провеждането на конференция в следващ период.

——————————–

Дали идеята за организирането на такъв форум през декември в София ще бъда подкрепена от достатъчно представители на българските общности зад граница, още е рано да се каже. Когато имаме нова информация във връзка с планираното събитие, ще информираме читателите допълнително.

.

Еврочикаго

4 коментара »

 • Andrey said:

  пак бла, бла, бла.. Няма ли да се появи някой наистина с желание да направи нещо ? Ама не само с програмни документи..

 • velka jordan-jonkmanns said:

  Учудващ факт е, че макар и исканията на “АБГ-Асоциация на българските групи” (ABG e.V.) да бяха вписани в така наречената Стратегия за българите в чужбина.. в АБГ не е получена досега никаква покана респ. запитване за тази така спонтанна среща. Казвам спонтанна, защото дотогава остават по-малко от 6 седмици. И защо в Народното събрание.. Тези хора ни взеха май за гаргара.. Първия път бяхме употребени за събиране на актив в биографията на съответния евродепутат, а сега когато протестите са пред НС, нас пък ще ни събират във НС. Може би в подкрепа на депутатите? Българите от България от едната страна на барикадите, а българите от чужбина – от другата. Аз предлагам вместо държавниците да ни кроят Стратегия, дайте да се обединим и ние да им скроим такава.. “Стратегия на българите (по света и у нас) относно политиките/политиците в българската държава”. С поздрав Велка Йордан-Йонкманс от ABG e.V.

 • Стоянка Манолова said:

  Браво, Велка! За да бъдат защитени интересите на българите в чужбина, трябва ние да си създадем някаква организация, която наистина да ни е от полза. Стига празни приказки за стратегии – от толкова стратегии я докарахме до тук – почти половината от трудоспособното население на България да ходи на гурбет. Вместо да скрояваме стратегия на управляващите, по-добре да им “скроим гащите”, защото на думи са щедри – вижте колко ви уважаваме и искаме вашето мнение, а на дело какво се получава – някаква измислена Асоциация на българите в чужбина, която вече си има и “действащ председател”… И знаете ли кой е? – бившият кмет на Варна, който се появи на политическата сцена с демократични лозунги, но подари цяла Варна и областта на ТИМ и с-ие. Сещайте се колко е загрижен за българите в чужбина. Но като “действащ” ще получава заплата, за която много от българите в чужбина могат само да мечтаят.

 • Mariana said:

  Т.нар. Асоциация на българите в чужбина е неправителствена организация, на която, впрочем, самият Йорданов се оказа един от учредителите /в качеството му на кмет на Варна през 2009 г./ И за избирането на Кирил Йорданов за неин председател отговорността не е правителството примерно, каквото и да е то, а и на онези представители на българите зад граница, които са присъствали на т.нар. Велик конгрес на българите във Варна и са подкрепили това подобна фигура да ги представлява.

  Т.нар. Асоциация на българите в чужбина не бива да се бърка с Агенцията за българите в чужбина – която е държавна агенция.

  Що се отнася до инициативата на Маргарита Попова, не знам дали тя е навременна, предвид сложната и нестабилна политическа обстановка в страната, но и само да се бойкотират подобни срещи априори едва ли е най-добрият начин.

  Не знам защо АБГ не е получила покана от президентството, би трябвало да получат и те разбира се.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.