Home » Е-Списание

Нововъведения: Пари срещу шестици и регистър за учениците у нас

2013.11.23 Един коментар
Spread the love

Две нововъведения, включени в схемата за финансирането на училищата чрез делегирани бюджети, ще подобрят механизма за държавно субсидиране и ще увеличат качеството на образованието у нас. Това обяви в Разград министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. Отличните оценки ще носят пари и на учениците, и на преподавателите им. И понеже Брюксел изисква проследяването на учениците във всички страни членки на Евросъюза да стане факт ще се създава регистър на учениците у нас. Ежегодно 5 хил. ученици емигрират с родителите си.

Шестиците в българското училище стават ценни като злато? Отличните оценки ще носят пари и на учениците, и на преподавателите им. Бонусите ще се плащат, ако децата от едно школо изкарат по-висок успех на матурите след седми клас, отколкото са показали на зрелостните изпити след завършване на основното си обучение. Парите срещу шестици ще започнат да се раздават още от следващата година, съобщи образователният министър Анелия Клисарова. Над 14 млн. лв. са предвидени за поощрение на отличниците в бюджет 2014 г., каза тя. Така ще се стимулират педагогическите колективи, които надграждат знания и вдигат нивото на образователния продукт, пише в. “Стандарт”.

Тази система ще помогне на много малки училища по селата от смесените райони, където в първи клас постъпват деца билингви, които не знаят добре български език и в първите години на обучението си трябва да догонват. “Ако те постигнат добри резултати в края на прогимназиалното обучение ще получават допълнително финансиране”, обясни министърът*. Още в бюджета за следващата година са предвидени 14,1 млн. лв. в подкрепа на делегираното финансиране. От тях малките училища ще получат за базови разходи между 20 и 30 хил. лв., така че да не се затруднява дейността им заради малкото на брой ученици в тях.

Просветното ведомство обмисля и създаването на регистър на учениците у нас, по подобие на регистрите, в които се водят студентите от ВУЗ-овете. Всяка година около 8 хил. деца напускат училищата в България. Около 5 хил. ежегодно емигрират с родителите си, но след 2-3 години някои се връщат и искат да продължат обучението си у нас. Сега никой не знае, къде са тези деца, учат ли в други страни. Регистърът, който МОН планира да създаде ще стане европейска практика, обясни министър Клисарова. Заради все по засилената мобилност на хората в рамките на ЕС, Брюксел изисква проследяването на учениците във всички страни членки на Евросъюза да стане факт в най-скоро време.

——————————————————————————–
* И в същото време издания алармират, че учители принуждават учениците, на които преподават в училище, да посещават частни уроци при тях, за да имат шестица за годината. Само от едно дете преподавателите изкарват по 1000 лв. на година. Родители съобщават, че схемата се използва по-често в гимназиите в столицата, като сред тях са елитните 133-то СОУ „Александър Пушкин” и Първа английска гимназия, съобщава „Телеграф” в публикация от миналата седмица.

monitor

One Comment »

  • Рапон said:

    Ne mi se struwa mnogo dobra ideq towa s finansiraneto na ocenkite. 🙁

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.