Home » Авторски страници, българи зад граница

МВнР: До 1 март 2014 г. могат да се подават документи за реституция в Р. Сърбия

2013.11.24 Няма коментари
Spread the love

Българското Министерство на външните работи би искало да напомни на всички български граждани, които възнамеряват да участват в процеса на реституция в Р. Сърбия, че крайният срок за подаване на документи от заинтересовани бивши собственици или техни наследници е 1 март 2014 г.

На 26 септември 2011 г. Скупщината на Република  Сърбия прие Закон за връщане на отнетото имущество и обезщетяването. На 6 октомври 2011 г.  този закон влезе в сила. С него се регламентират условията, начините и процедурите за връщане на конфискуваното имущество и обезщетенията за конфискувано имущество, което е иззето на територията на Р. Сърбия с прилагането на правилата за аграрна реформа, национализация, секвестиране, както и други закони, и въз основа на акт за одържавяване след 9 март 1945 г., от физически и определени юридически лица, и прехвърлено в общонародна, държавна, обществена или групова собственост. Законът се прилага и за възстановяване на имущество, чието изземане е последица от Холокоста на територията, която днес влиза в състава на Република Сърбия.

Текст на Закона в превод на български език

Начало на текста на Закона в превод на български език

Подробна информация за процедурите за кандидатстване и необходимите документи, които български граждани – бивши собственици на отнето имущество след 1945 г., техните законни наследници или юридически приемници трябва да представят, може да бъде намерена на интернет-страницата на МВнР в рубриката „Гражданско-правни въпроси” в раздел „Консулски услуги” на адрес:  http://www.mfa.bg/bg/pages/248/index.html

11

Министерството на външните работи, в лицето на дипломатическите мисии на Република България в Белград и в Ниш, ще продължи да оказва необходимото съдействие на заинтересовани български граждани по този въпрос.

За контакт:

Посолство на Република България в Белград, Сърбия

Адрес: ул. „Бирчанинова” № 26, 11000 Белград, Сърбия
Тел.: +381 11 36 13 980; +381 11 36 13 990
E-mail:  [email protected];
Website:  www.mfa.bg/embassies/serbia

Генерално консулство на Република България в Ниш, Сърбия

Адрес: Република Сърбия, гр Ниш – 18 000, ул. „Лоле Рибара” № 19
Тел.: +381 18 516 800
Тел.: +381 18 516 700
Тел./Факс: +381 18 516 900
Email:  [email protected]
Website:  www.mfa.bg/embassies/serbiagc

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.