Home » Авторски страници

Един различен рожден ден – 5 години Българско училище „Нов живот“

2013.11.05 Няма коментари
Spread the love

Навършването на пет години от дейността на Българско училище „Нов Живот“ в Чикаго бе отбелязано с тържество, заедно с честване на Деня на будителите. Това бе един прекрасен, различен и щастлив ден за всички присъстващи деца, родители, приятели, спонсори и симпатизанти.

buditelс_Нов Живот

Залата бе изпълнена с усмивки, радост, щастие и удовлетвореност. На този ден ние всички бяхме горди,че през всичките тези години успяхме да съхраним и развием тази важна за българската общност институция – българското ни училище, което дава значителен принос в съхраняване на българския език, традиции и култура. Защото доброто владеене на майчиния език е предпоставка за правилното и задълбочено усвояване на чуждия език, затова е нужно координиране между обучението по майчин и английски език. То гарантира успеха за овладяването им.

5 години Училище "Нов живот"

5 години Училище „Нов живот“

Езикът е един от белезите, определящи нашата идентичност като личности. Не може и не бива детето да бъде откъсвано от българското, заложено в същността му. Тази връзка се осъществява преди всичко на нивото на майчиния език. Тя е изключително важна за самото интелектуално развитие на детето. Също така за развитието на младата личност е много важна връзката с корените, защото тя се нуждае от определеност на своята идентичност и национална принадлежност. Да, някои от децата се раждат тук, в Америка, или някъде другаде по света, но те порастват, развиват се и един ден започват да се питат: „Кой съм аз?“, „От къде съм дошъл?“, „Кои са моите деди?“, „Какви са били те?“, „Какъв ще бъда аз?“.

Понякога децата откриват България и отговора на тези въпроси чак, когато пораснат, липсва им българския език устно, писмено и дори говоримо, но тогава пропускът е най-осезаем – липсва  връзката и общуването с най-близките хора – баба, дядо, роднини и приятели.

Затова ние тачим Будителите, защото още от древни времена те са писали  книги и са се стремили да пробуждат духа на младите българи, да учат децата си на четмо и писмо, и на любов към книгите.

5 години училище "Нов живот"

На този прекрасен ден децата от училището ни показаха колко много знаят за нашите древни Будители, издигаха с гордост портретите им, смело и ясно отговаряха на провокативните въпроси на учителката си Йорданка Качакова, лицата им сияеха от щастие. Звънливите им сладкопойни гласчета пееха силно българските песни в прослава на хубавата ни Родина България, написани от нашите Будители. На въпроса „Има ли Будители днес?“ едно от децата каза със силен глас: „Вдъхновители! – това като че ли най-приляга за съвременните Будители! Днес те всичките заедно пишат новата история на България!“.

На тържеството присъстваха и бивши наши ученици, те поздравиха децата, учителите и гостите с две известни български народни песни.

Изгледахме и филм за дейността на училището през изминалите пет години.

Генералния консул на Република България в Чикаго г-н Симеон Стоилов приветства децата, учителите и гостите с мили и вълнуващи думи.

Генералният консул

Прочетени бяха и поздравителни адреси, изпратени лично до училището ни.

Но какво е Рожден ден  без торта и подаръци? Тортата бе не само невероятно красива, но и изключително вкусна! Децата получиха своите подаръци и лакомства.

TORTA

Грамоти, Сертификати, Статуетки и Свидетелства за дарения получиха всички верни приятели, предани почитатели, дарители и симпатизанти на Българско училище „Нов Живот“ в Чикаго!

Родители и гости посетиха и нашата изложба на предмети на изкуството, изработени от децата ни с благотворителна цел.

Изложбата

Този Ден, различен  и прекрасен, не е край, а едно ново начал , на много нови празници, които Българско училище „Нов Живот“  и неговите ученици  ще отбелязват заедно – поколение след поколение, за да не загубят нашите деца езика и корените си, да знаят и помнят, че са българи!

.

Хриска Перфанова

-º-¥-ô_-æ-ú[1]

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.