Home » българи зад граница, Избрано, политика

ДАБЧ затегна режима за издаване на български паспорти

2013.11.07 Няма коментари
Spread the love

74-75Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) изведнъж затегна режима за издаването на удостоверения за български произход, съобщават македонските медии.

“Има ново изискване – да осигуря документ, че баба ми и дядо ми са българи”, споделя македонец, цитиран от телевизия “Сител”. От думите му става ясно, че досега работа е вършела и саморъчно подписана декларация за българско национално самосъзнание.

Информацията само потвърждава подозренията на Министерството на правосъдието, че ДАБЧ не е искала от всички кандидати доказателства, че имат български корени – акт за раждане със записан произход или документ, че някой от възходящите роднини е от български род.

ДАБЧ отказа да даде на правосъдното ведомство преписките на близо 2000 кандидати за гражданство, за да бъдат проверени дали наистина хората са от български произход. Става дума за граждани основно на балкански страни – Албания, Македония и Косово.

Телевизия “Сител” цитира и материалите в “Труд”, че според ДАБЧ това били чувствителни лични данни. Ресорната комисия обаче вече се произнесе, че няма проблем агенцията да ги предаде на министерството.

По неофициални данни на “Сител” през 2012 г. 9368 македонци са кандидатствали за български паспорт, а 6366 са го получили.

Македонският вестник “Телеграф” също цитира вестник “Труд”, че започва проверка на преписките за гражданство. По този повод главната редакторка Ивана Костовска твърди, че българско гражданство се получава срещу 250 евро, платими на вноски, а паспортът е готов до 2 години. Тя цитира един от посредниците в македонския град Куманово, с когото е разговаряла.

От ДАБЧ отричат да издават удостоверения срещу пари.

Източници: Silnabulgaria.com/ Trud.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.