Home » българи зад граница, Избрано, политика

Българи от Харвард, Оксфорт и Кембридж подкрепиха студентите в България

2013.11.21 Няма коментари
Протест на студенти пред парламентаФотограф: Анелия Николова

Протест на студенти пред Народното събрание в София. Снимка: Анелия Николова, в. “Дневник”

Възпитаници на водещи международни университети обявиха подкрепата си за студентите и техният протест в декларация, изпратена до медиите. В нея са се подписали 86 випускници, които заявяват “огромното си уважение към гражданската позиция на студентите и решимостта им да отстояват ценностите, необходими за успешно развитие на гражданското ни общество”. Освен това те застават зад искането на оставка на правителството на Пламен Орешарски.

Декларацията е по инициатива на випускници от бизнес училището INSEAD, към която са се
присъединили техни колеги от Харвард, Уортън, Станфорд, Оксфорд, Кеймбридж и други. Те са се подписали поименно.

Възпитаниците на международните университети се обявяват против “употребата на сила и тоталитарни форми на пропаганда и натиск – както срещу студентите, така и срещу всички, изразяващи своя протест срещу корупцията, беззаконието, некомпетентността и цинизма в политиката, които властват в България”, пишат още възпитаниците.

Ето пълният текст на декларацията:

 

Декларация от български възпитаници на международни университети и бизнес училища в подкрепа на студентските протести в България

Ние, група българи, възпитаници на водещи международни университети и бизнес училища, изразяваме безусловната си подкрепа към мирните и независими протести на студентите от СУ “Св. Климент Охридски”, НБУ, УАСГ, Лесотехнически университет, НХА, НАТФИЗ, ЮЗУ, МУ, НМА, ПУ “Паисий Хилендарски”, Американски университет в България, ВТУ, УНСС, Русенски университет, Технически университет – София, Бургаски свободен университет и други висши училища.

Заявяваме огромното си уважение към гражданската позиция на студентите и решимостта им да отстояват ценностите, необходими за успешно развитие на гражданското ни общество. Солидарни сме с исканията за незабавна оставка на дискредитираното правителство на г-н Пламен Орешарски, промяна в изборните правила и провеждане на нови избори. Oбявяваме се категорично против употребата на сила и тоталитарни форми на пропаганда и натиск – както срещу студентите, така и срещу всички, изразяващи своя протест срещу корупцията, беззаконието, некомпетентността и цинизма в политиката, които властват в България.

Подкрепяме действията на студентите, защото смятаме, че те са чакана и небходима стъпка към изграждането на общество и държава, в която младите хора искат да останат и да се развиват в личен и професионален план.

Подкрепяме действията на студентите, защото те показват ангажираност с бъдещето на България от хората, които сега влизат в разцвета на силите и способностите си. Тяхната енергия и желание за промяна са жизнено необходими на България днес, когато повечето българи ежедневно са притиснати от бедност и разочарование, превърнали апатията и усещането за безизходица в норма.

Подкрепяме действията на студентите, защото техният протест заявява право в лицето на морално-осакатената ни политическа класа – не искаме въпросът “В България или в чужбина?” да бъде риторичен!

Гордеем се с вас и ви желаем успех!

 

Източник:  в. “Дневник”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.