Home » Авторски страници

Ансамбъл “Хоро” представи българския фолклор в Музея на науката и индустрията в Чикаго

2013.11.25 Няма коментари
Spread the love

IMG_6693

По покана на Музея на науката и индустрията /Museum of Science and Industry/, в края на творческия си сезон Ансамбъл “Хоро” – Чикаго се представи с въздействащо изпълнение и с голямо достойнство пред американска публика.

Тази година традиционната инициатива на Музея “Коледа по света и Празници на светлината” /“Christmas Around the World and Holidays of Light”/, освен идващото Рождество Христово, отбелязва и 90-годишнината на Walt Disney.  Представена е нова временна изложба “Съкровища от Архивите на Уолт Дисни”, с повече от 300  артефакта от богатата история на Disney.

IMG_6807

Както винаги, високо, 45-футово дърво заема централно място в Ротондата, украсено с над 30 хиляди червени, зелени и бели примигваща светлини и стотици орнаменти. Повече от 50 по-малки дървета, богато украсени от доброволци от различни етнически общности в Чикаго, представят различните култури и празнични традиции, свързани с Коледа. Този обичай е започнал през 1942 г., по време на Втората световна война. В първата година е имало само дузина дървета, на постепенно броят им нараства и ослепителните дървета и специалните украси, създадени от доброволци от различни етнически общности, стават все повече.

IMG_6752

За първи път в историята на Музея на науката и индустрията в Чикаго имаше българско участие,  което беше включено в програмата за представяне на различните култури. Ансамбъл “Хоро” зарадва публиката с представление, заредено с пъстрота и веселие, показвайки за пореден път магията на българските народни танци и красотата на българската национална носия.

 

Ивана Мерджанова

IMG_6699

IMG_6783

IMG_6716

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.