Home » българи зад граница, политика

Ще ни достигне ли в Чикаго лошото от България?

2013.10.24 Няма коментари
Spread the love

Този материал на главния редактор на в. “България Сега” Светлозар Момчилов бе представен във втория панел на Деветата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, която се проведе тази година в Пловдив и Велико Търново. По-късно материалът бе публикуван във в. “България Сега”.

 

Една българска общност се гради трудно в чужбина и още по-трудно е да се запази

В началото искам да уточня, че става въпрос за тази България, заради която сме пръснати по целия свят.

– България на олигарсите, корумпираните политици, продажните медии, подкупните съдии и арогантните мутри (порочен кръг, задвижван от парите). Същата България, която ни лиши от възможността да се наслаждаваме на земния рай, принадлежащ ни по рождение. Нека не се бърка с онази България, където живеят порядъчни българи, честни бизнесмени и младежи, които имат потенциала да подобрят ситуацията в родината ни.

Не е случайно, че в този материал няма да видите конкретни имена на хора, бизнеси или институции. Защо ли? Защото не са важни имената, а процесите. Конкретните подставени лица могат да бъдат заменяни, но процесите, за които ще стане въпрос по-долу, следват своята логична цел и посока.

Последното уточнение е, че това, което искам да споделя, касае всички български общности по света и най-вече тези, които са по-големи и по-добре организирани.

През 1998 година аз станах част от голямата група българи в Чикаго, които бяха предпочели рисковете и предизвикателствата в “страната на неограничените възможности” пред посредствеността, пошлостта и унижението в “страната на далаверата”.

За мен е удоволствие и чест, че взех активно участие в динамичния процес на самоорганизирането на българската общност в Чикаго, който започна около 2000 година.

Според моите лични наблюдения от над 140 етнически общности в Чикаго, българската общност е на първо място по динамика на развитие и по брой бизнеси на глава от общността през последните 13 години.

Ние действително се превърнахме в един голям и пълноценен български град – четвъртия по големина след София, Пловдив и Варна.

Това бе радостна новина за нас, но за България най-големият български град в САЩ означаваше две неща:

ЗАПЛАХА И АПЕТИТНА БАНИЦА

Защо голяма и добре организирана българска общност в Чикаго с атмосфера на позитивизъм, конструктивност и толерантност е опасност за България? Още веднъж ще припомня, че става въпрос за тази България, заради която сме пръснати по целия свят – България на олигарсите, корумпираните политици, продажните медии, подкупните съдии и арогантните мутри.

Ами нищо хубаво не може да очаква въпросната България от обединението на българи с добри финансови възможности и ново съзнание. Достатъчно е да се анализират промените, направени в бившите социалистически държави на запад от нас от техните емигранти, за да се предположи каква би могла да бъде ролята на българските емигранти за развитието на България.

А защо 300-хилядната българска общност в Чикаго е апетитна баница е по-скоро риторичен въпрос. Реално, борбата е за още за по-голямата баница, която представляват двата милиона българи по света, емигрирали от България през последните две десетилетия.

Ето защо за тези, които контролират държавата ни, е изгодно:

– Българите в чужбина да не са активни в обществения и политически живот в България.
– Българските общности в чужбина да не са силни и обединени.
– “Добрият” български човешки материал в чужбина да бъде експлоатиран по същия начин, както този в България.

КАК МОЖЕ БЪЛГАРИЯ ДА ПОСТИГНЕ ЦЕЛИТЕ СИ?
ОТГОВОР: ПО АДМИНИСТРАТИВЕН И ФИНАНСОВ НАЧИН

Като пример за административен подход за експлоатиране на българи в чужбина може да се посочи неотдавнашната промяна в Закона за здравното осигуряване, която предвиждаше глоби със задна дата. Българите могат да се защитят от подобен род административни атаки като се откажат от българско гражданство.

По-ефективният начин обаче, чрез който България прави всичко възможно да ни догони, е финансовият. Истинските господари на България разполагат с много парични средства, повечето от които представляват заграбено национално богатство, създадено от няколко поколения българи (от нашите родители, дядовци и баби). Чрез тези финансови средства те могат да подкопават устоите на българските общности в чужбина. Тук не става въпрос само за “пране на пари”, а за инвестиране на вече изпрани заграбени пари. Техните основни мишени са: българските етнически медии, българските църкви, българските бизнеси и т.н. С парите си те могат да “купят” ключови хора от конкретната българска общност, както и “специалисти”, необходими им за постигането на тяхната цел. Те идват в общността като “спасители”, като хора, които искат да “помогнат”.

ИМАТ ЛИ НУЖДА ОТ ПОМОЩ БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩНОСТИ В ЧУЖБИНА?

Винаги, когато се е повдигал въпроса за нуждата от помощ от страна на България за развитието на българските общности, аз съм бил скептично настроен поради няколко причини:

– Българската държава няма необходимата визия за българите в чужбина.
– Много от българските политици са корумпирани и гледат личните си облаги.
– Българските общности най-често привличат вниманието предимно на тези, които желаят да ги контролират и експлоатират.
– България няма необходимите средства за оказване на помощ на българските емигранти.
– Българските общности в чужбина имат предостатъчни собствени ресурси, за да решат своите проблеми.

Независимо от казаното по-горе, искам да дам и един положителен пример: взаимодействието между Министерството на науката и образованието и Асоциацията на българските училища в чужбина. Това е начинът, по който трябва да процедира България и българските емигрантски организации. Парите, които дава Министерството на науката и образованието на българските училища зад граница, са една много добра инвестиция. В този процес печелят всички.

Макар че емигрантските общности са създадени за бизнеси и дейности най-вече на нейните членове, това не означава, че български бизнесмени от България, от други щати или държави не са добре дошли.

Но има разлика между правене на легитимен бизнес с чисти пари и помисли и правенето на всичко възможно, за да се монополизират колкото се може повече бизнеси и дейности с цел да се контролира и експлоатира общността посредством съмнителни средства и похвати.

Българската общност както и обществените организации с идеална цел имат нужда от меценати. Хората и бизнесите обаче, които дават пари с цел да им се казва името безброй пъти, за да придобият авторитет, уважение и добро име в българската общност и които смятат конкретните организации за част от тяхната империя, са всичко друго, но не и меценати.

За щастие на българската общност в Чикаго има не малко истински български меценати и качествени българи, които помагат финансово, единствено защото вярват в конкретната кауза и милеят за нашата общност.

НЕГАТИВИЗЪМ – ИНТРИГАНТСВО – СТРАХ – РАЗЕДИНЕНИЕ

За контролиране на маса от хора има стари и изпитани методи, които се прилагат и в България. Това, което целят “помощниците” от България, е да се “отрови” атмосферата в българските общности в чужбина като позитивизмът се замени с негативизъм, толерантността – със страх и интригантство, активната интеракция между българите – с разединение и постоянно търсене на различията вместо на общите неща.
В интерес на всеки един от нас, които сме далече от родината, е да съхраним позитивизма и толерантността помежду ни! Да търсим общите неща между нас, които са толкова много! Нека не се поддаваме на саботажите и бъдем единни в нашите различия в името на нашето благо и благото на българската кауза!

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ЛОШОТО ОТ БЪЛГАРИЯ ДА НИ ОСТАВИ НА МИРА?
ОТГОВОР: НЕ

Някои ще се възмутят от категоричността на отговора. Достатъчно е да се поставят на мястото на “новите герои” на нашето време. Представете си, че вече сте хванали и държите под пълен контрол целия българския народ, и изведнъж осъзнавате, че голяма част от “добрия български материал” всъщност ви се изплъзва, като заминава в чужбина. В този момент ви съобщават, че 300 000 представители на този “добър материал” са се самоорганизирали и са създали една прекрасна общност, която е прецедент в историята на България. Какво ще направите? Най-логичната реакция е да използвате всичките си ресурси и опит, за да сложите ръка върху въпросната общност.

КОЛОНИЗИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕМИГРАНТСКИ ОБЩНОСТИ Е УТОПИЯ
(ЧИКАГО НЕ Е ДУПНИЦА)

За мен няма никакво съмнение, че България прави всичко възможно, за да ни догони и постави под контрол. Във връзка с това има една добра новина и една лоша.

Добрата новина е че това, което се случва на нашите роднини и приятели в България, не може да бъде приложено по същия начин в чужбина. Всеки българин в Чикаго, например, има правото и възможността да каже: “I am Bulgarian American, but I don’t belong to the Bulgarian community anymore”, което в свободен превод означава “Аз съм американец от български произход, но вече не искам да имам нищо общо с българската общност тук.” И това е, което ще се случи, когато “злото” се импортира успешно от България в българската имигрантска общност в Чикаго.

Лошата новина е че ако “помощниците” успеят в своята мисия, ние ще бъдем изгонени за втори пореден път от дома си пак от същите хора.

КАКВО ДА ПРАВИМ, ЗА ДА СЕ ЗАЩИТИМ?

• Когато някой изведнъж се появява с огромни финансови средства в общността и декларира, че иска да помогне, проследете пътя на парите и анализирайте реалните действия и ефект върху общността, вместо да се поддавате на откровена демагогия.
• Изолирайте “помощниците” и разяснете, че това не е разделение на българите, а неутрализиране на хора, които саботират развитието на общността.
• Търсете общото помежду си, не различията.
• Подкрепяйте легитимните български емигрантски бизнеси и организации с идеална цел.
• Подкрепяйте легитимните обществени български етнически медии.
• Защитавайте активно своите интереси. Не бъдете пасивни наблюдатели.
• Не се продавайте за малки суми, за да сте в услуга на “помощници” на общността от България или от други щати/страни.
• Докладвайте на съответните органи съмнения за пране на пари или финансови злоупотреби.
• Преди да напуснете съответната българска емигрантска общност, помислете за нейната полза в съхраняването на българския етнос, българската култура, език и традиции за българската кауза като цяло.

В края на краищата в едно общество или емигрантска общност трябва да има баланс на интересите. На всекиго е ясно, че когато една шепа хора, разполагащи с огромни финансови средства, искат да контролират българска емигрантска общност от стотици хиляди хора, не може да става и дума за баланс на интересите.

Как ще се развият нещата в Чикаго и в другите български общности по света не мога да кажа, но едно мога да заявя със сигурност – вестник “България СЕГА”, BG7 TV, BG7 Radio и всички останали наши медийни ресурси ще бъдат използвани в защита на интересите на нашите сънародници в Чикаго, САЩ, Канада и която и да е друга страна. Това е приоритет №1 за нас и няма парична сума, която да е в състояние да промени нашите приоритети, защото най-важното в живота и бизнеса са моралните принципи и човешкото достойнство!

Вместо заключение, искам да пожелая на всички сънародници, където и да се намират по света, да защитят своя втори роден дом от пороците, които ни изгониха от България и да живеят в него максимално комфортно още дълги години. Те наистина заслужават това!
Една българска общност се гради трудно в чужбина и още по-трудно е да се запази!

Светлозар Момчилов,
в. “България СЕГА”

BGsega
.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.