Home » Авторски страници

Обръщение към българофоните

2013.10.27 Няма коментари
Spread the love

Коментар на Божидар Чеков във Фейсбук

.

Илюстрация: Цветомира Витанова

Илюстрация: Цветомира Витанова

Вече 16 години посещавам моите братовчеди в Северна Гърция – или, както казват те – Егейска Македония. Нося им български-македонски песни и ги уча на кирилица. За тези, които биха се учудили на усилията ми, искам да знаят, че всеки признак на българщина ТАМ е забранен!

Тук в мрежата Фейсбук чета за школи за гръцки танци и гръцка музика в България. Танците и песните облагородяват човешките отношения. Нямам нищо против българите да танцуват гръцки хора, но бих искал и македонците от Гърция също да имат право на собствените си традиции, които са музиката и кирилицата.

Интернет и Фейсбук са средство за информация и просвещение, несравнимо с всичко, познато досега. Писането на кирилица е начин на общуване на всички, във вените на които тече българска кръв. За да продължим делото на нашите деди, не е необходимо само да честваме 24-ти май.

Латиницата е необходима в общуването с хората с латински корени. Без гръцка азбука в Гърция е невъзможно. Но за българите и всички, които имат български корени, кирилицата премахва границите и ни сближава.

Ето защо, който пречи на кирилицата, пречи на обединението ни и работи за ИЗЧЕЗВАНЕТО НИ! Поради това, аз настоявам за ползване на кирилица и започвам да трия първо тези “приятели”, които пишат буквата “Ш” с цифрата 6 и “Ч” с цифрата 4.

 

————————————————————————————–

Бел.ред.:  Публикуваме това обръщение на Божидар Чеков, свързан с писането на кирилица, защото разбира се писането на български на латиница или на т.нар шльокавица не се среща само във Фейсбук.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.