Home » Авторски страници

НБУ организира кампания в помощ на сирийски деца

2013.10.25 Няма коментари
Spread the love

Нов български университет организира кампания в подкрепа на децата на сирийските бежанци. Кампанията ще протече под знака на 70-годишнитата от излизането на “Малкия принц” на Антоан дю Сент Екзюпери

.

НБУ започна кампания в подкрепа на сирийските бежанци от Интеграционния бежански център, намиращ в съседство на университета в кв. Овча Купел в София.

Настоятелството на Нов български университет, в три поредни месеца, ще осигури доставката на храни и санитарни материали за бежанския център, като студенти-доброволци ще връчат дарението лично на настанените в центъра хора. В кампанията ще се включат Студентският съвет, преподаватели по изкуствата, преподаватели по български език, Международният отдел, Издателството на НБУ.  Сред около 1000 настанени в центъра в Овча Купел бежанци живеят 370 деца, от които 70 не са придружени от своите родители.

Кампанията ще протече под знака на честванията на 70-годишнината от издаването на книгата „Малкият принц“, чийто автор Антоан дьо Сент Екзюпери казва: „Благотворителността не изисква признателност. Благотворителността не се върши от милосърдие, нито, за да си доставиш щастие. Благотворителността означава да участваш в това – да се възвърне на един човек неговото човешко достойнство.“

За децата от бежанския център Нов български университет ще сформира детски университет, в който ще се организират курсове по рисуване, театър, танци. Университетът е планирал провеждането на благотворителни мачове с отбори, сформирани от деца-бежанци, на новооткритото университетско спортно игрище.

Нов български университет ще помогне да бъде направен ремонт на Клуба на бежанеца и прилежащите му части, където в навечерието на Нова година ще бъде отпразнуван рожденият ден на Малкия принц. По време на курсовете си по рисуване, децата сами ще изработят украсата. Празненството ще бъде организирано от Издателството на Нов български университет със специалната подкрепа на Института за европейски и международни науки в Реймс, Франция, и съвместно с редица други приятели и партньори на НБУ.

За обучението на бежанците по български език Издателството на НБУ ще дари част от тиража на интерактивния учебник „Здравейте! Учебник по български език за чужденци. А1-А2“ ( Г. Куртева, К. Бумбарова, С. Бъчварова), който е търсен по цял свят, само за половин година претърпя две издания.

На 29.10.2013 г. (вторник), между 11 и 14 часа студенти доброволци от Нов български университет ще раздадат първото дарение, което университетът ще направи за бежанския център.  

Хуманитарната кампания на НБУ е отворена за нови предложения, събития и партньори.

.

Веселина Василева, НБУ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.