2024-04-19

1 thought on “Рекордна пропаст между най-богатите и всички останали в САЩ

  1. „What good it be for a man if he gains the whole world, yet forfeits his soul? Or what can man give in exchange for his soul?“ (Matthew 16:26)

    Алчно устремените към поглъщането на целия свят плутократи очевидно отдавна са изгорили своята връзка с Господа Бога – съвестта. В противен случай биха се събудили от съня на разума си и биха проумели какви чудовища са натворили през последните времена. Биха проумели, че с всеки изминат ден режат клона, на който седят, и че падението им ще бъде неминуемо и страшно.

    Освен…

    Освен ако се появи един нов и решителен Ото фон Бисмарк, който да успее да ги освести, че пътят, по който вървят, завършва с тяхната физическа (духовната отдавна е факт) гибел.

    За несведущите привеждам цитат от деветтомния труд на проф.Янко Н. Янков-Вельовски, който обяснява приноса на „железния канцлер“ за състоялото се в края на XIX в. спасяване на класическия капитализъм от грядущата победа на класическия марксизъм.

    Когато през 1870 г. Германската социал-демократическа партия бе получила своята победа в изборите за Райхстаг, кайзер Вилхелм и лидерите на неговото консервативно политическо направление взели решение да неутрализират появилата се за властта им опасност, и така в началото на 1880 г. лично кайзерът одобрил подготвения от самия Ото фон Бисмарк пакет от законопроекти, насочени към създаването на устойчива система на социално осигуряване на низшите слоеве на обществото. Когато десет години по-късно един американски журналист попитал Бисмарк поради какви причини се е бил погрижил да осигури на всички поданици на Германската империя медицинско обслужване, пенсионно осигуряване, висока минимална работна заплата, здравословни условия на труда, платен отпуск и обезпечение при безработица, Бисмарк чистосърдечно му отговорил, че неговата същинска цел е била „да подкупи” работническата класа, или по-точно да осигури нейната поддръжка на държавните институции, които, от своя страна, да имат грижата да осигуряват всеобщото обществено благосъстояние.Янко Янков-Вельовски, ПОЛИТИЧЕСКИ И ПРАВНИ УЧЕНИЯ (Основни аспекти на политикоправния генезис). Новото време, Книга 1. Т.7, с.58-59.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *