Home » Авторски страници, българи зад граница

Продължават антиправителствените протести на българи в чужбина

2013.09.02 Няма коментари
Spread the love

Антиправителственните протести на български общности по света продължават. На 1-ви септември се проведоха протести в Будапеща (Унгария), Краков (Полша) и Сидни (Австралия). И българи в Дъблин (Ирландия) се събраха да изразят своята солидарност с протеста срещу правителството на Орешарски.

 

Будапеща, 1.09.2013, пред Посолството на Република България

Будапеща 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Българската общност в Будапеща се събра вчера за първи път, за да подкрепи символично антиправителствените протести в България, и специално за да се солидаризира с предстоящия голям протест пред НС на 4-ти септември в София. Пред българското посолство тук бяхме над 25 души и атмосферата, която се усещаше, беше някаква смесица от гняв, възмущение, но и тих оптимизъм, че безпрецедентният, вече над 70-дневен граждански натиск ще доведе до промяна в порочния модел на управление и на статуквото, което сковава развитието на България вече повече от 20 години.

Плакатите, които бяхме разпечатали, казваха ясно, че искаме оставка на правителството на Орешарски, което е фасада на една властова прослойка у дома, която прекрачи всички цивилизовани граници само през първите няколко месеца от мандата си. Болшинството българи в Будапеща – и, смеем да вярваме – и мнозинството от българската общност по света, остро осъждаме поредицата действия на тъмните властови кръгове, които реализираха безумната и недопустима поредица:

от опита за назначение на Пеевски за шеф на ДАНС,

през мръсната компроматна канонада към доблестните българи, изпълнили улиците на българските градове в борба за европейско бъдеще,

назначенията на хора свързани с трибуквени силови групировки,

извозването на “контрапротестиращи” с автобуси от страната,

приемането на лобистки закони в тяснокорпоративен интерес и

посегателството над финансовата стабилност на страната, одобрявайки изтегляне на силно съмнителен милиарден заем, без разумни аргументи за огромната част от сумата.

Днес българите в Будапеща заявихме ясно – ние сме в подкрепа на гражданския натиск и за блокада на Парламента на 4-ти септември и незабавно обявяване на дата за нови избори, след като биват гласувани необходимите промени за гарантиране на демократичен изборен процес.

Подписахме се под отворено писмо, което ще бъде изпратено до български институции.

България, Будапеща е с Вас!

Богдан Христов, Будапеща

——————————

.

Краков, 1.09.2013 г.

Краков2Българи, живеещи в Краков (Полша), се събраха на 1-ви септември за първи път, за да изявят своята позиция относно протестите родината ни и да подкрепят сънародниците в борбата им срещу олигарсите в българската политика. Нарочно организирана среща от млади българи, подкрепя протеста, насрочен на 4-ти септември пред НС в София – и продължаването на протестите до Оставка.

Общността ни в Краков се събра на главния площад в Краков, който е и най-големият площад в Европа, за да развее българското знаме и да защити позицията на българският народ. Също искаме да отбележим, че дългогодишният живот зад граница не е накарал българите да загърбят своята родина а напротив, да милеят и желаят най-доброто за България. В няколкоминутен разговор с всеки от участниците успяхме да разберем каква е болката на хората, виждайки тежката ситуация на страната ни.

България, Краков е с Вас! ОСТАВКА!

Огнян Рангелов, Краков

—————————–

.

ДАНСwithme Global – Сидни, Голямото Посрещане

1.09.2013 г., Операта в Сидни

Сидни1За девети пореден път българите в Сидни се събрахa, за да подкрепят протестите срещу корумпираното правителство в България и да засвидетелстват безрезервната си подкрепа към протестиращите в родината. Протестът бе и част от инициативата на протестната мрежа в България, под названието Голямото Посрещане. На протестите в Сидни всяка седмица се обсъжда политическите събития в родината, правиха се снимки и се размениха контакти. В очакване сме на новата вълна от протести в родината и по света, която да утвърди желанието на България за промяна в политическото управление на страната. Целта ни е недопускане на сливане на мафията с властта, незабавна оставка на правителството на Орешарски, нови избори и привличане на професионалисти с “чисти ръце”, несвързани с политическите формации представени в настоящия парламент. Присъстващите изразиха и безпокойство по отношение на предложенията България да участва в евентуално нападение над Сирия, които са нереалистични и опасни за страната ни. Присъстващите изразиха готовността си да продължат протеста до изпълнение на исканията на протестиращите и да подкрепят всяка мирна акция, включително и да агитират за започване на повсеместна антиправителствена стачка в България.

Мартин Николов, Сидни

————————————————–

Дъблин, 1.09.2013 г. 

Дъблин

 

 

——————————-

 

Още снимки от вчерашните протести на българи в чужбина:

Будапеща, 1.09.2013 г.

Будапеща, 1.09.2013 г.

Будапеща, 09.2013 г.

Будапеща, 09.2013 г.

Краков, 1.09.2013 г.

Краков, 1.09.2013 г.

Сидни, 1.09.2013 г.

Сидни, 1.09.2013 г.

Сидни, 1.09.2013 г.

Сидни, 1.09.2013 г.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.