Home » Авторски страници

Опасност… български институции. Случаят “Иван Тодоров”

2013.09.02 6 коментара
Spread the love

Image_868386_126Вярвате ли в българските институции..?

Отговорът “НЕ” е разбираем. Имали сте нещастието да опрете до някоя от тях. Писали сте един, два, десет, сто пъти и сте получили мълчание или откровена лъжа. Или пък някой велможа се е скрил зад буквата на закона. Зад члена, точката, алинеята и прочие укрития и е останал глух, сляп и ням за вашите викове и крясъци…

Ако ли пък отговорът ви е – “ДА, вярвам” – това означава, че трябва официално да ви се забрани да участвате в спортния тотализатор – късметът ви е нечовешки. А може и да сте повярвали, заради наивност, точно както е постъпил и Иван Тодоров. Човекът е направил фаталната грешка да се довери на Президентската институция.

Той получава писмо с дата 16.11.2007 г., в което пише, че давността на престъплението, за което е осъден, е изтекла и затова няма нужда от помилване. Казусът е едновременно прост, смешен и тъжен. Смешен е за всички, които го четат отстрани. Тъжен е за Иван Тодоров. А е прост, за съжаление по отношение на “зарзаватчийницата”, която някой е нарекъл Президентство на Република България.

Иван е осъден по времето на социализма на 20 години за стопанско престъпление. Той бил подучил бензинджийката Маринка Малакова как да краде гориво. През 1986 г. Тодоров е бил военен комендант на летището в с. Воден. Осъден е за сумата от сто хиляди тогавашни левове. Влязъл е в затвора.

След  4-5 години присъдата му е спряна, пуснат е на свобода. Делото му е върнато за ново разглеждане. Докато се точат процедурите, Иван си вади задграничен паспорт и виза за САЩ. Съвсем официално и без да се крие или нарушава каквито и да било закони, заминава, и от 03.01.1993 г. заживява зад океана.

Създава семейство. Получава американско гражданство и ново име – Виктор Рос. През 2007 г. се свързва с адвокат Илиева и й поръчва да провери какво става с делото му. От негово име тя подава молба за помилване до Президентството и получава отговор, че нищо не го грози.

На 27.01.2008 г. на летището в София пристига българският гражданин Иван Тодоров. Могъл е да влезе в България с американския си паспорт и име, но не го прави – нали уж всичко е наред. Веднага го арестуват и го откарват в затвора, където се намира и днес. Вече 5 години от 2008 до 2013 г. пише жалби до всички български институции. Безрезултатно.

Оказва се, че в Президентството, в комисията по помилванията са сбъркали. Направили са грешка при изчислението на давността, малка грешка от 4 месеца и няколко дни. Екипът на предаването „Хрътките” са направили още през 2008 г. няколко репортажа по случая. Гледах ги, всичко е описано и разказано, така, както си е. И какво от това? Нищо.

Тук изобщо не се спирам и не се връщам назад във времето, когато е бил обвинен Иван Тодоров. Защото, четейки документите, лъсват грозни безобразия, извършени от скандалния прокурор Ганчев и съдебните състави по делото. Темата за справедливостта ще бъде предмет на отделен материал. Тук само питам вярвате ли на българските институции?

Аз например вярвах. Без да се бях срещал по никакъв повод с техни представители. Ей така, си вярвах. По възпитание. Сега обаче изобщо не става въпрос за това вярвам или не. Просто си знам. Не бива да се доверяваш нито на НАП, нито на Прокуратура, на Съд, на Президентство, Министерски съвет и пр. На нищо. Огромната грешка е, че си мислим – Там работят хора, които са задължени да се грижат за нас, да ни защитават, да бъдат справедливи. Пълни глупости.

Там не работят, а седят чиновници. Смучат парите на данъкоплатците и чакат някой да ги подкупи, за да изкарат нещо отгоре. Изобщо не ги интересуват човешките животи, съдби, жени, деца, семейства. Те са без сърца. В гърдите си са вградили касови апарати и калкулатори. За тях са без значение 4-5 месеца, 20-30 години или 7 милиона човешки живота. Не им дреме. Това са българските институции! Не е шега работата…

.

Ивайло Зартов,

27 август 2013 г.

—————————————————————————————

Бел.ред.: Текстът е публикуван без редакторска намеса. Както изглежда, преди няколко години някакъв държавен служител или служители в президентската администрация са направили може би неволна, но съдбовна за един български гражданин грешка. Би било добре обаче, въпреки всички други важни теми и проблеми, с които е заето днес Президентството в България, да се намери някой, който да направи нещо. Да се проучи случаят със споменатия Иван Тодоров по-обстойно, да се сезират ако трябва и други институции, да не се оставят българските граждани да изпитват такова отчайващо недоверие и горчивина към всички институции и служители в собствената им държава.

6 коментара »

 • Vidovden said:

  Bravo za silnite dumi!

 • Eli Bojinova said:

  нямам думи, явно човешкия живот и съдба няма никаква стойност у нас..Боже, как да създаваш деца в тази държава, посъветвах децата си, да напуснат родината си, ако искат да са спокойни и да има смисъл от създаване на поколение.Ще съм най-щастливата майка, ако не създадт децата си тук, макар че го казвам с болка

 • Mariana said:

  Еврочикаго написа във връзка с този случай – на г-н Иван Тодоров, писмо до президентската администрация. Имаме информация, че нашият сигнал е бил препратен днес на служители от Комисията по помилванията.

  Надяваме се, че от тази публикация и нашия сигнал до президентската институция, ще има някакъв ефект по осветяването и по-внимателното му разглеждане.

  Когато получим официален отговор от президентската институция по случая “Иван Тодоров”, той ще бъде отразен разбира се в нашето издание.

 • патил said:

  Извинете но да вярвате на български институции е като да се надявате да ви спаси Дядо Коледа
  За съжаление имам личен и много дълъг опит със същите .
  НЕ СТАВАТ ЗА АБСОЛЮТНО НИЩО
  Ако някой се надява не нещо в България ,ЕС или ниво Страсбург
  ,не си губете времето .Опита ми започна от август 2007 и до момента -НИЩО
  Ето сайт ,има публикувани доста документи
  —http://dr-ilko-dimov.com/

 • Васил Вълев said:

  Здравейте,вече няколко години се опитвам да накарам отговорните за това и Работещи в институциите Призвани да защитават Гражданите си от Пипалата На хора Които по призвание са и им Е утредено място да защитават гражданите в Република България когато имат проблеми с правосъдието.
  Случаят Е до болка травмиращ за да го описвам подробно.
  Накратко:мой адвокат(“Защитник”)ми присвои гаранцията от 5000.00лв.словом:
  Пет хиляди лева.
  Вече пета година занимавам всички институции които трябва да решат казуса.Няма Решение-само гъста Мъгла и Покровителстване на местно Ниво-Сливен Е мястото На Събитията за Които Споделям.
  Адвокатът Се казва:адв.Младен Любенов Донев.Аз се казвам:Васил Иванов Вълев ЕГН:541007…./Л.К.64247…. (точките са поставени от редактора на сайта, от съображения за конфедициалност Б.Р.) изд.17.06.2011год.Малко Е да се каже и най-скандално В случая Е,че въпросното лице с връзките които Има на местно ниво ме осъди с фалшиви показания на своите съдружници и стажанти адвокати,че съм му искал заем от него-5000.00лв.Такова кощунство и нагло поведение Може да има и да се срещне в Нашата страна само.Пет години ПРЕСТЪПНО БЕЗДЕЙСТВИЕ НА ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ които Съм занимавал със случая.

 • Mariana said:

  Днес получихме отговор от президентската администрация във връзка със случая “Иван Тодоров”.

  Отговорът е следният:

  “По темата, за която отправихме запитване, отговорът от Комисията по помилванията – да, случаят е разгледан и въз основа на ЦЯЛАТА информация е взето валидното към момента решение.”

  Той съжаление се изчерпва само с това изречение. Нищо повече не се казва в него.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.