Home » Избрано, политика

Плевнелиев вечеря с Обама преди сесията на ООН

2013.09.25 Няма коментари
Spread the love
Снимка: Ройтерс

Снимка: Ройтерс

Под знака на сирийския конфликт, в Ню Йорк вчера официално се откри Общия дебат на 68-мата редовна сесия на Общото събрание на ООН. Програмата за устойчиво развитие след 2015 година е другата основна тема, която обсъждат държавните и правителствените ръководители на страните членки. Президентът Росен Плевнелиев и външният министър Кристиан Вигенин са българските представители на сесията.

Бурни протести в Ню Йорк съпътстват сесията още от първия й ден. Най-масови бяха тези на противниците на политиката на иранския президент Хасан Роухани.

“Роухани е в този хотел, отпред. За съжаление са опънали червен килим за него, а той е свързан с убийството на няколкостотин хиляди ирански граждани. Той е и сценаристът на иранската ядрена програма. И сега е тук, в този хотел, за да се прави на модерен реформатор”, изрази недоволството си протестиращ.

За възможна среща Обама-Роухани в рамките на сесията продължава да се говори сред участниците, но такава възможност бе отново опровергана от говорителя на Белия дом.

В подкрепа на сирийските граждани бяха другите скандирания на протестиращите. Бъдещето на Сирия бе общият знаменател и в поредица срещи на външния министър Кристиан Вигенин с колегите му от Катар, Израел, Ливан и с главния секретар на лигата на арабските държави.

Еднакво бе мнението, че оттук нататък трябва да бъдат предприети стъпки, които целят не само да бъдат унищожени химическите оръжия на Асад, но и да се върнат бежанците обратно, като им се даде възможност спокойно да градят нормално демократично бъдеще.

Обща бе и позицията за решаващата роля на ООН за разрешаването на сирийския конфликт. “ООН трябва да поеме своята отговорност, особено Съветът за сигурност и постоянните страни членки, и оттук нататък нямаме повече време за чакане, нямаме повече време за извинения и трябва да направим така, че различните страни да седнат на една маса и да се договорят за това накъде върви Сирия оттук нататък”, заяви Кристиан Вигенин.

Президентът Плевнелиев бе гост на официалната вечеря, дадена на 23 септември от американския президент Барак Обама за държавните и правителствените ръководители на страните членки на ООН.
Драконовски мерки за сигурност и затваряне на улиците в половината Ню Йорк съпътстваха събитието.

Източник: БЛИЦ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.