Home » Избрано, политика

Меркел за трети път

2013.09.23 Няма коментари
Spread the love

Когато през 2005 г. Ангела Меркел стана за пръв път канцлерка на Германия, надали някой е вярвал, че тази жена би могла да бъде преизбрана за трети мандат. Подобно нещо досега са постигали само Конрад Аденауер и Хелмут Кол.

.

През 2005-та година Ангела Меркел не стана канцлерка по някакво случайно стечение на обстоятелствата, нито пък между другото. Тя демонстрира желанието си за власт още много преди да влезе за пръв път в канцлерството.

Опитът ѝ като федерална министърка датира още от времето, когато беше член на кабинета на Хелмут Кол. Насред аферата с партийните дарения на ХДС обаче тя публично се отвърна от политическия си настойник Кол. Малко по-късно стана председател на ХДС.

Най-влиятелната жена

Насред аферата с партийните дарения на ХДС, Меркел публично се отвърна от политическия си настойник Хелмут Кол

Властовият инстинкт на Меркел, тактическите и стратегическите ѝ умения, както и способността ѝ да се нагажда към всяка ситуация я наредиха сред най-значимите съвременни политици в Германия и Европа.

Тя обеща на гражданите, че Германия ще излезе от настоящата криза по-силна отпреди. И действително – думите ѝ се потвърждават от трайно добрите данни за развитието на икономиката и пазара на труда. В чужбина Меркел се изявява като силен защитник на германските интереси. Както на срещите на Г-8, така и на форумите на високо равнище на ЕС тя неизменно оставя впечатлението, че в нейните ръци парите на германците са добре защитени. В англосаксонския свят Меркел междувременно е смятана за най-влиятелната жена на планетата.

По време на европейската икономическа и финансова криза, Меркел се превърна във фигура, символизираща политиката по спасяването на еврото. “Не само Германия, но и цяла Европа трябва да излязат от кризата подсилени”, повтаряше тя. “Финансова помощ за другите? Да, но само ако се изпълнят определени условия.” Това е същината на нейния курс. Това е пътят, по който Европа може да стане по-конкурентоспособна.

Как Меркел промени ХДС

Християндемократите също промениха значително своя облик под влиянието на Меркел. В началото канцлерката имаше редица вътрешнопартийни конкуренти. Те обаче бяха умело изтикани от нея на заден план или сами се забъркаха в някакви афери, поради което отпаднаха от борбата за лидерския пост.

Меркел знае, че политиката се нуждае от власт. Тя се възползва от своята власт, за да направи основни програмни промени в ХДС, с което измести партията към центъра на политическия спектър. Навремето военната наборна служба, атомната енергия или класическите представи за семейството бяха фундаментални за християндемократическия мироглед. Меркел промени и това.

Някои критици смятат, че канцлерката е обезличила собствената си партия, засилвайки в нея социалдемократическите елементи. Те я обвиняват в опортюнизъм. Поради това някои членове на ХДС напуснаха партията и се преориентираха към новосъздадената Алтернатива за Германия. Сред младите хора обаче курсът на Меркел изглежда има шансове за успех. Една широка, макар и непредставителна анкета сред младежи под 18-годишна възраст показа, че одобрението за ХДС междувременно е нараснало. Докато през 2009 партията на Меркел е заемала трето място в предпочитанията на младите германци, днес тя е вече първа!

Като цяло Меркел се радва от години на доста голямо одобрение сред гражданите. Тя си го изработи благодарение на неотклонно изграждания имидж на човек, който осигурява сигурност, стабилност и ориентация в трудни времена. А това се харесва на германците. “Почти безстрастно и твърде трезво, но пък сериозно и автентично тя служи на избирателите, а не на личните си интереси” – така я описва политологът Карл-Рудолф Корте.

Лично, но без интимничене

Ангела Меркел и съпругът ѝ Йоахим Зауер

И външно Меркел постоянно сигнализира стабилност. Прическата ѝ остава почти непроменена през всичките години досега, а типичните за нея сака се менят единствено по цвят, носени обикновено в комбинация с обикновен черен панталон. Колкото и бурен да е светът в даден момент, телевизионните новини неизменно показват все същата Меркел – с типичната ѝ невъзмутимост.

Един от предизборните плакати на канцлерката беше типичен за цялата ѝ кампания. На него се виждат преплетените ѝ пръсти, а този детайл показва, че ХДС залага изцяло на Меркел за спечелването на парламентарните избори. И за да може да стане това, беше необходимо тя да разкрие поне малка част от личния си живот или по-скоро прецизно премерени детайли от него. Така например през лятото тя се показа като “баба Меркел” заедно с внуците на съпруга ѝ Йоахим Зауер. На обществеността беше разказано и кой вид сладкиш предпочита г-н Зауер.

Известно е, че Меркел и съпругът ѝ живеят в старо жилище в историческия център на Берлин. Знае се още, че канцлерката прекарва свободните си дни в идиличната област Укермарк, където е израснала. Майка ѝ все още живее там, а баща ѝ, който е бил теолог, почина през 2011 година.

“Меркел се рекламира чрез личността си, но обществеността така и не научава нещо наистина лично за нея”, казва политологът Корте. И това не е учудващо: в крайна сметка от значение е само това, което Меркел върши като канцлерка пред очите на обществеността.

К. А. Шолц, Б. Узунова
Дойче Веле

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.